Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2011

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΘΑ ΘΙΞΟΥΜΕ ΠΡΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΛΙΑ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ.Ο ΓΑΜΗΜΕΝΟΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.ΚΑΝΤΟ ΡΕ ΒΛΑΚΑ

Δημιουργικές προτάσεις από την αντιπολίτευση ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, κατεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης. Μετά τη χθεσινή του ομιλία στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία αναφέρθηκε σε εσωτερικούς αντιπάλους, ο Γιώργος Παπανδρέου αναγνώρισε ότι υπήρξε συναίνεση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ενώ προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις που θα θίξουν προνόμια, παλιά κατεστημένα και κεκτημένα.

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε δύσκολη τη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη, ενώ τόνισε πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν αποτελούν θετικό βήμα. Ανέφερε δε ότι διεκδίκησε συνολική λύση, μείωση επιτοκίου και πέτυχε όσα διεκδικούσε.

Επισήμανε δε ότι το να πετύχει η Ελλάδα είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και ότι η Ευρωζώνη παύει με το νέο μηχανισμό να είναι εύκολη λεία για την κερδοσκοπία. Χαρακτήρισε υπέρογκο το χρέος στο λαιμό της Ελλάδας.

Αναγνώρισε ότι υπήρξε εθνική στήριξη πριν τη Σύνοδο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την οποία χαρακτήρισε σημαντική αλλά όχι αρκετή και αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία -όπως είπε- δεν πέτυχε να πάρει όσα κατόρθωσε η Ελλάδα.

Χαρακτήρισε ασπίδα ασφάλειας απέναντι στις ορέξεις των αγορών τον μηχανισμό για την αγορά ομολόγων, ενώ τόνισε ότι από την επιβολή του φόρου Τόμπιν θα εξασφαλισθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις στην πράσινη οικονομία και θέσεις εργασίας. Όσον αφορά στο "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας" τόνισε ότι επετεύχθησαν βελτιώσεις, όπως η σύγκλιση των οικονομιών και η υποχρέωση σε κοινωνικό διάλογο.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις από την Ευρώπη δεν είναι αρκετές, τονίζοντας ότι "θα θέλαμε πιο γενναίες αποφάσεις", όπως το ευρωομόλογο. "Η λύση βρίσκεται στα χέρια μας", σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας μεγάλες αλλαγές στο κράτος, οι οποίες -όπως επισήμανε- θα θίξουν προνόμια, παλιά κατεστημένα και κεκτημένα, "αυτά που θεωρούσαμε κεκτημένα".

Ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα στραφεί στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και ότι θα μειώσει το χρέος, "για να μη μείνει στις επόμενες γενιές".

Τέλος ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δημιουργικές προτάσεις, τονίζοντας ότι άλλο πράγμα είναι η κριτική και άλλο ένα σύστημα που τρώγεται με τα ρούχα του. Απηύθυνε δε νέα πρόταση για διάλογο για τα μέτρα του 2012-2014 στα κόμματα που διαφωνούν και ιδίως στη Νέα Δημοκρατία.
ΠΡΕΖΑ TV
16-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: