Τρίτη, Μαρτίου 15, 2011

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Την περίσκεψή του για τον «εξαιρετικά υψηλό πυρηνικό κίνδυνο» που διατρέχει η Ιαπωνία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, παραπέμποντας σε μια συζήτηση που είχε με τον Ιάπωνα ομόλογό του στο περιθώριο της «ομάδας των οκτώ» (G8) που συνεδριάζει στο Παρίσι. Η Γαλλία είναι η δεύτερη πυρηνική δύναμη παγκοσμίως, ενώ το 30% των ενεργειακών αναγκών όλης της Ευρώπης καλύπτεται από την πυρηνική ενέργεια.

Ο Α. Ζιπέ σημείωσε επίσης πως ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί έχει εκφράσει την ευχή να τεθεί η G20 «στην υπηρεσία της Ιαπωνίας» σ΄ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, ενώ αναφερόμενος στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του αναγνώρισε πως αναπτύσσοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - την αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά πάρκα - μπορεί να εξοικονομηθεί μόνο το 20% των αναγκών της Γαλλίας στο μέλλον.   



Οι δηλώσεις αυτές ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, καθώς η Γαλλία είναι στην παγκόσμια κλίμακα η δεύτερη πυρηνική δύναμη, που καλύπτει (μέσω της πυρηνικής ενέργειας) το 75-80% των αναγκών της.

Αναλυτικά, η σχετική κατάταξη έχει ως εξής: ΗΠΑ (104 αντιδραστήρες), Γαλλία (58 αντιδραστήρες), Ιαπωνία (55 αντιδραστήρες), Ρωσία (32), Γερμανία (17), Νότια Κορέα (21), Καναδάς (18), Ουκρανία (15), Κίνα (13) και Βρετανία (19). Επίσης, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής 62 νέοι αντιδραστήρες ανά τον κόσμο: 27 στην Κίνα, 10 στη Ρωσία, 5 στην Ινδία, 5 στη Ν. Κορέα κλπ.

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πυρηνική ενέργεια καλύπτει το 30% περίπου των ενεργειακών αναγκών της, ενώ σε 14 χώρες φιλοξενούνται πυρηνικοί σταθμοί και σε 16 αντιδραστήρες. Αναλυτικότερα: η Γαλλία έχει 19 σταθμούς και 58 αντιδραστήρες, η Βρετανία 9 σταθμούς και 19 αντιδραστήρες, η Γερμανία έχει 12 σταθμούς και 17 αντιδραστήρες, η Σουηδία διαθέτει 7 σταθμούς και 16 αντιδραστήρες, η Ισπανία έχει 6 σταθμούς και 9 αντιδραστήρες, το Βέλγιο έχει 2 σταθμούς και 7 αντιδραστήρες, η Φιλανδία 4 αντιδραστήρες, η Ουγγαρία 2 αντιδραστήρες, η Βουλγαρία 2 αντιδραστήρες, η Λιθουανία 1 αντιδραστήρα, η Ολλανδία 2 αντιδραστήρες, η Ρουμανία 2 αντιδραστήρες, η Σλοβακία 4 αντιδραστήρες, η Τσεχία 6 αντιδραστήρες, η Σλοβενία 1 αντιδραστήρα και η Ελλάδα 1 αντιδραστήρα - στον «Δημόκριτο».

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι στον περίγυρο της χώρας μας, βρίσκονται οι 2 βουλγαρικοί αντιδραστήρες του Κοζλοντούι, ενώ έχει δοθεί άδεια για την κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα στη Μπελέν.

Στη γειτονική Τουρκία, έπειτα από ρωσο-τουρκική συμφωνία κατασκευάζεται ένας πυρηνικός σταθμός και 4 αντιδραστήρες που θα εγκατασταθούν στα παράλια της Μ. Ασίας, στην Ακουγιού, περίπου απέναντι από τη Ρόδο.

Στη γειτονική Ιταλία, όπου με δημοψήφισμα του 1987 έκλεισαν οι 4 πυρηνικοί σταθμοί της χώρας, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος προτίθεται να καλύψει το ένα τέταρτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας από την πυρηνική ενέργεια, σχεδίασε ένα πυρηνικό πρόγραμμα με 4 νέους πυρηνικούς σταθμούς, το οποίο επίσης θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Η Σλοβενία και η Ρουμανία έχουν επίσης αντιδραστήρες, ενώ η Πολωνία δήλωσε τις προάλλες πως δεν θα αναθεωρήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ωστόσο, ενώ σε όλη την Ευρώπη η χρήση των πυρηνικών επαναξιολογείται, ταυτόχρονα εκτοξεύθηκε η τιμή του άνθρακα. Τη Δευτέρα, οι ευρωπαϊκές τιμές άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο της διετίας.

ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: