Τρίτη, Μαρτίου 15, 2011

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟ ΚΕΘΕΑ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης των υπηρεσιών του αναφέρουν μέλη της διοίκησης του Κέντρου.

Σύμφωνα με τον Αργύρη Μαλτσίδη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ, τον τελευταίο καιρό “με τα προβλήματα που δημιουργούνται από την οικονομική κρίση, όλο και περισσότερος κόσμος καταφεύγει για ανακούφιση στα ναρκωτικά”.


Σημείωσε ότι από τα 23 εκατομμύρια ευρώ που λάμβανε το ΚΕΘΕΑ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μείωση σε ποσοστό 10% ενώ την ίδια στιγμή ήδη 20 πόλεις έχουν καταθέσει αιτήσεις για τη δημιουργία κέντρων συμβουλευτικής ή απεξάρτησης. Αυτή τη στιγμή το ΚΕΘΕΑ λειτουργεί 110 μονάδες σε 24 πόλεις και προσφέρει υπηρεσίες σε 4.000  εξαρτημένους δίνοντας έμφαση στις φυλακές όπου πάνω από το 50% είναι εξαρτημένοι. Ωστόσο από το 2006 οι προσλήψεις προσωπικού παραμένουν καθηλωμένες με συνέπεια να μην επαρκούν οι συνολικά 550 εργαζόμενοι.

Ο υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ στη βόρεια Ελλάδα, Φαίδωνας Καλοτεράκης, σημείωσε ότι το 50% των χρηστών διακόπτει το πρόγραμμα το πρώτο τετράμηνο παρά το γεγονός ότι έρχεται ιδιαίτερα στριμωγμένο “από δικαστήρια που εκκρεμούν ή την οικογένειά τους που τους έχει πετάξει έξω από το σπίτι”. Δήλωσε ότι κάθε χρόνο περίπου 200 άνθρωποι αποφοιτούν από τα “στεγνά” προγράμματα τριετούς διάρκειας που στηρίζονται αποκλειστικά σε ψυχοκοινωνική προσέγγιση. Παράλληλα κατήγγειλε τα ιδιωτικά κέντρα απεξάρτησης που λειτουργούν παράνομα στην Ελλάδα και χρεώνουν 2.000-3.000 ευρώ μηνιαίως.

Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με αφορμή την αναδρομική έκθεση αφίσας του ΚΕΘΕΑ που εγκαινιάζεται στις 17 Μαρτίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Μαρτίου και παρουσιάζει ενενήντα αφίσες τριών δεκαετιών πλαισιωμένες από οπτικό και ενημερωτικό υλικό για το έργο του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη.

ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΓΝΑ ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ, Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΟΣΟ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΥΤΗΡΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΚΑΝΑ ΚΑΙ ΚΕΘΕΑ.
Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ.