Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ:ΔΡΟΜΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ

Πάνω από 17 εκατ. ευρώ στοίχισε ώς τώρα η κατασκευή του περιφερειακού δρόμου της Σπάρτης (Σκούρα - Πυρί) αλλά ώς τώρα δρόμο δεν είδαμε.

Η Ειδική Υπηρεσία Αρχής Πληρωμής της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, όταν ανακάλυψε ότι πληρώνονταν εργασίες που δεν είχαν πραγματοποιηθεί, αποσύνδεσε το έργο από το Γ' ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα η όποια εξέλιξή του στο μέλλον να βαρύνει αποκλειστικά και μόνο το ελληνικό Δημόσιο!


Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά την επιστολή του Κωνσταντίνου Φούρκα, πρώην νομάρχη Λακωνίας και υποψήφιου δημάρχου Σπάρτης στις πρόσφατες εκλογές, καθώς και την εισαγγελική έρευνα που διεξάγεται, την οποία διέταξε ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδας και Ιονίου, Τάσος Αποστολόπουλος, για την απόδοση ευθυνών, οι οποίες επικεντρώνονται στη Διεύθυνση Ελέγχου Κατασκευής Εργων (ΔΕΚΕ) της (πρώην) Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Πελοποννήσου (σήμερα υπάγεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου).

Σύμφωνα με τον πρώην νομάρχη, η ΔΕΚΕ κατέβαλε μέχρι στιγμής 17 εκατομμύρια ευρώ για κάγκελα της γέφυρας που ουδέποτε κατασκευάστηκε(!), για διαγράμμιση οδοστρώματος όπου δεν έχει στρωθεί ούτε η άσφαλτος και για φύτευση πρανών που ούτε καν έχουν δημιουργηθεί! Τα χρήματα αυτά καταβάλλονταν σε δόσεις, ανάλογα με την «πρόοδο» των εργασιών. Ετσι είχαν πληρωθεί 12 εκατ. μέχρι το 2009 και μέσα στο 2010 καταβλήθηκαν -πάντα με την πιστοποίηση της ΔΕΚΕ ότι το έργο προχωρά- άλλα 5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή παρουσίασαν ως ολοκληρωμένο ένα έργο μηδέποτε εκτελεσθέν και το πλήρωσαν!

Η Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης (OLAF), τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τους Επιθεωρητές Δημοσίων Εργων, προκειμένου να ερευνήσουν την υπόθεση αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την 1η Ιουλίου, όλες οι αρμοδιότητες των έργων θα περάσουν στην αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου, που θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε το έργο να συνεχιστεί με νέες χρηματοδοτήσεις και να ολοκληρωθεί.

Του ΝΙΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

ΠΡΕΖΑ TV
16-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: