Τρίτη, Μαρτίου 15, 2011

ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΠΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΠΑΧΡΕΙΝ

Στρατεύματα απέστειλαν στο Μπαχρέιν αρκετές χώρες του Κόλπου, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε μια προσπάθεια να καταστείλουν τις διαδηλώσεις στη χώρα κατά του βασιλιά Χαμάντ μπιν Ίσα αλ-Χαλίφα. Το Ιράν εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτή την εξέλιξη χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτη» την παρουσία ξένων στρατευμάτων στη χώρα.

Αν και οι αρχές του Μπαχρέιν έσπευσαν να υποδεχθούν τα στρατεύματα, η αντιπολίτευση της χώρας κάνει λόγο για ξένες δυνάμεις που επιχειρούν να επιβάλουν καθεστώς κατοχής στη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν δήλωσε ότι η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εντάσσεται στο πλαίσιο της μέριμνας των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) να μείνουν ενωμένες απέναντι σε οποιονδήποτε κίνδυνο. Μέλη του GCC είναι η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Ομάν και το Κουβέιτ.

Εν τω μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια συζητήσεων που είχε με τον Σαουδάραβα ομόλογό της στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των G8, τόνισε ότι η λύση στο Μπαχρέιν πρέπει να προέλθει από μια αξιόπιστη πολιτική μεταρρύθμιση και όχι από μια στρατιωτική παρέμβαση.

Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αλλά και στρατιωτικοί, αρνήθηκαν ότι είχαν κάποιες ενδείξεις για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο Μπαχρέιν, κατά τη διάρκεια των τελευταίων επισκέψεών τους στη Μέση Ανατολή.

"Εκφράσαμε προς όλες τις πλευρές τους ενδοιασμούς μας για πράξεις, που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως προκλητικές, ή που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάφλεξη συγκρούσεων ανάμεσα σε φανατικούς " δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ντέϊβ Λαπάν.

Το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στο Μπαχρέιν και πρότεινε σε όσους βρίσκονται στη χώρα να την εγκαταλείψουν εξαιτίας της πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επίσης σε ανακοίνωσή του του αμερικανικό υπουργείο ανέφερε ότι τα μέλη των οικογενειών των διπλωματικών υπαλλήλων μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα εάν το επιθυμούν.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Ραμίν Μεχμανπαράστ, δήλωσε ότι: " Η παρουσία των ξένων δυνάμεων και η εμπλοκή στα εσωτερικά ζητήματα του Μπαχρέιν είναι απαράδεκτη και θα κάνει την κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη".

ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: