Δευτέρα, Μαρτίου 21, 2011

ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΝΙΜΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ EUROGROUP…ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΒΕΒΑΙΑ…

Το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης που θα λειτουργήσει από το 2013 θα διαθέτει 80 δισ. ευρώ σε καταβεβλημένα κεφάλαια και 620 δισ. ευρώ σε καταβλητέα, ανέφερε την Δευτέρα αξιωματούχος της ευρωζώνης που δεν θέλησε να κατονομαστεί, αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα έχει συνολική δανειοδοτική δυνατότητα 500 δισ. ευρώ και θα διαθέτει τα κεφάλαια του με κόστος χαμηλότερο από αυτό του υφιστάμενου μηχανισμού EFSF.



Τα δάνεια του ESM θα τιμολογούνται στις 200 μονάδες βάσης επί των τρεχόντων επιτοκίων της αγοράς.

Επιπλέον 100 μονάδες θα προστίθενται εάν η διάρκεια των δανείων που χορηγούνται υπερβαίνει την τριετία, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Δεν θα χρεώνονται διαχειριστικές προμήθειες, πρόσθεσε.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε αργότερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε προσθέτοντας ότι η συνεισφορά των φτωχότερων κρατών στα κεφάλαια του μηχανισμού θα είναι μικρότερη, αφού αυτή θα καθορίζεται βάσει κυρίως του ΑΕΠ και όχι του πληθυσμού τους.

Ειδικότερα, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί κατέληξαν σε μια συναινετική φόρμουλα η οποία θα δώσει στο μόνιμο μηχανισμό (που θα ισχύσει από τα μέσα του 2013) τη δυνατότητα να δανείζει ευρωπαϊκά κράτη με επιτόκιο επαυξημένο με 200 μονάδες βάσεις για δάνεια διάρκειας μικρότερης των τριών ετών και με επιτόκιο επαυξημένο κατά 300 μονάδες για δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας.

Σε ό,τι αφορά την συνεισφορά κάθε ευρωπαϊκού κράτους στη δημιουργία του κεφαλαίου του ESM o Β.Σόιμπλε εξήγησε ότι θα υπάρξει αλλαγή της φόρμουλας βάσει της οποίας υπολογίζεται και θα δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στο ΑΕΠ και στην οικονομική ευρωστία από ότι στον πληθυσμό κάθε χώρας, κάτι που εκιτιμάται ότι θα μειώσει ελαφρώς το βάρος των αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της συγκρότησης του κεφαλαίου του μόνιμου μηχανισμού είχε προκαλέσει έντονες τριβές στους κόλπους της ΕΕ με κράτη-μέλη να απειλούν ακόμη και με βέτο στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Για ένα «μικρό βήμα προς την ευρωπαική οικονομική διακυβέρνηση» έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Ολι Ρεν εξερχόμενος της συνόδου.

ΠΡΕΖΑ TV
21-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: