Τετάρτη, Μαρτίου 02, 2011

ΈΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΈΛΛΗΝΕΣ "ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ" ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Με αλματώδη ρυθμό εξελίσσεται το φαινόμενο της κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των Ελλήνων, όπως προκύπτει από την έρευνα WEB ID της Focus Bari. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότεροι από ένας στους τρεις  Έλληνες (36%) χρησιμοποιεί τα social media (Facebook, Youtube, Twitter κτλ.), με σκοπό να έρθει σε επικοινωνία με τους φίλους του, να εκφραστεί, να ψυχαγωγηθεί, να αποδράσει, να φλερτάρει, να εκτονωθεί.Η ενασχόληση με τα social media είναι εντονότερη μεταξύ του αντρικού κοινού και επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στις ηλικίες έως 34 ετών, με πάρα πολύ σημαντικά ποσοστά ενασχόλησης στους νέους -79% μεταξύ των ηλικιών από 13 έως 17 ετών και 72% μεταξύ των ηλικιών από 18 έως 24 ετών).Κατά τους τελευταίους έξι μήνες η άνοδος χρήσης των λεγόμενων κοινωνικών δικτύων ήταν σημαντική, φτάνοντας στο 36%. Μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών στο πλαίσιο των social media περιλαμβάνονται τα Facebook, You Τube, Twitter, myspace.com, hi5, flickr. Ειδικότερα το Facebook αποτελεί τον δημοφιλέστερο κόμβο, αφού συγκεντρώνει επισκεψιμότητα της τάξης του 21% των Ελλήνων σε επίπεδο ημέρας, του 31% σε επίπεδο εβδομάδας και του 33% σε επίπεδο μήνα, ενώ ραγδαία αποτυπώνεται η εξέλιξή του, καθώς έχει πενταπλασιαστεί ο αριθμός των ημερήσιων επισκεπτών του μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.

Ψυχαναγκαστική ενασχόληση
Με μια «νευρωτική φυλακή» παρομοιάζουν το Facebook οι επιστήμονες, προειδοποιώντας ότι η συχνή ενασχόληση των χρηστών με το προφίλ τους -ιδίως όσων έχουν πολλούς «φίλους»- μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες.
Ερευνα του πανεπιστημίου Νάπιερ του Εδιμβούργου κατέδειξε ότι οι άνθρωποι με τις περισσότερες επαφές στον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι ιδιαίτερα στρεσαρισμένοι στη ζωή τους. Περισσότεροι από ένας στους 10 ερωτηθέντες (12%) δήλωσαν ότι το Facebook τους κάνει να αισθάνονται ανήσυχοι, ενώ πάνω από τρεις στους 10 (32%) ανέφεραν ότι αισθάνονται «ένοχοι», επειδή στο παρελθόν απέρριψαν αιτήσεις «φιλίας». Το γεγονός αυτό οφείλεται στην πίεση που αισθάνονται ότι δέχονται οι χρήστες να δημοσιεύουν διαρκώς ενημερώσεις στο προφίλ τους για το τι κάνουν στη ζωή τους.
Μεταξύ των αιτιών, που προκαλούν ένταση στους χρήστες του Facebook, συγκαταλέγονται η πίεση του να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο εφευρετικοί και διασκεδαστικοί, η υποχρέωσή τους να συμπεριφέρονται διαφορετικά ανάλογα με τον «φίλο» με τον οποίο έρχονται σε επαφή κάθε φορά και η «αναγκαστική» καθημερινή πολύωρη ενασχόληση με τον διαδικτυακό τους τόπο. Στη χώρα μας πάνω από ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 9-16 ετών διαθέτει προφίλ σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης (ποσοστό 54%), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξάρτηση από το Facebook
O 32χρονος ιδιωτικός υπάλληλος Δ.Χ. επιβεβαιώνει με τη δική του προσωπική εμπειρία τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών που έγιναν στο εξωτερικό: «Δημιούργησα λογαριασμό στο Facebook πριν από περίπου δύο χρόνια. Τον πρώτο καιρό περνούσα λίγο χρόνο ασχολούμενος με το προφίλ μου. Σταδιακά, ήρθα σε επαφή με πολλούς φίλους και γνωστούς, με τους οποίους είχα εδώ και χρόνια χάσει επαφή. Μέχρι και συμμαθητές μου από το γυμνάσιο βρήκα και με βρήκαν στο Facebook.  Άρχισα να επικοινωνώ με όλους, να γράφω καθημερινά μεγάλα κείμενα για τη ζωή μου και να 'ανεβάζω' φωτογραφίες. Κάποια στιγμή ξεκίνησα να παίζω τα ιδιαίτερα εθιστικά παιχνίδια του Facebook, όπως το 'FarmVille', το 'Mafia Wars' και το 'City Ville'. Τώρα περνώ ημερησίως 4-5 ώρες στο  Ίντερνετ, ασχολούμενος αποκλειστικά με το Facebook, ενώ ουκ ολίγες φορές έχω ξενυχτήσει μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή», είπε ο Δ.Χ. και υπογράμμισε ότι για χάρη του Facebook έχει περιορίσει άλλες δραστηριότητες, όπως την έξοδο με φίλους για φαγητό, καφέ ή ποτό, τη σωματική άσκηση, το διάβασμα και την παρακολούθηση τηλεόρασης.

Οι έλληνες χρήστες στα δημοφιλέστερα social media
You Tube 44%
Facebook 33%
Myspace.com 3%
hi5 2%
Blogger 2%
Twitter 2%
Flickr 1%

Του Κώστα Σιαμέλη

ΠΡΕΖΑ TV
2-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: