Τετάρτη, Απριλίου 06, 2011

Αποχώρηση συζητάει ο Γκμπαγκμπό

ΑΜΠΙΤΖΑΝ. Να υπογράψει έγγραφο με το οποίο παραχωρεί την εξουσία στον αντίπαλό του, Αλασάν Ουαταρά, ζητεί η διεθνής κοινότητα από τον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό. «Επί του ζητήματος είχα συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος συμφωνεί απολύτως με αυτή την άποψη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

Κρυμμένος στο υπόγειο της προεδρικής κατοικίας στην οικονομική πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, το Αμπιτζάν, ο Γκμπαγκμπό διαπραγματευόταν την αποχώρησή του από την εξουσία του καθώς και την προστασία των μελών της οικογένειάς τους και αρκετών υποστηρικτών του. Υπενθυμίζεται ότι η άρνηση του Γκμπαγκμπό να παραδώσει τα ηνία στον νικητή των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου, Αλασάν Ουαταρά, είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει εμφύλιος στη μεγαλύτερη κακαοπαραγωγό χώρα στον κόσμο.




Σαρκοζί με Ουαταρά
Ο Γκμπαγκμπό περιήλθε σε δεινή θέση μετά τη σφοδρή «τελική επίθεση» των δυνάμεων του Ουαταρά στο Αμπιτζάν, σε συνδυασμό με τους βομβαρδισμούς θέσεων του απερχόμενου προέδρου από άνδρες της δύναμης του ΟΗΕ και της Γαλλίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας της Γαλλίας, Ζεράρ Λονγκέ, ήταν ζήτημα ωρών να επιλυθεί η κρίση στην Ακτή Ελεφαντοστού. Σημειωτέον ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είχε χθες το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλασάν Ουαταρά, μετά τους βομβαρδισμούς θέσεων του Γκμπαγκμπό από ελικόπτερα της Γαλλίας και της δύναμης του ΟΗΕ. Σκοπός της Γαλλίας είναι να συνδράμει την αποστολή του ΟΗΕ προκειμένου να εξουδετερώσει τα βαρέα όπλα του Γκμπαγκμπό, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό. Τα όπλα έχουν μετατρέψει σε σκηνικό πολέμου την πόλη Αμπιτζάν και απειλούν τις ζωές χιλιάδων αμάχων στη Ακτή Ελεφαντοστού. Αλλεπάλληλες εκρήξεις και σφοδρές ανταλλαγές πυρών ακούγονταν διαρκώς στις συνοικίες του Αμπιτζάν και κυρίως στο Ατζάμε, όπου βρίσκεται μια από τις σημαντικότερες στρατιωτικές βάσεις του Γκμπαγκμπό.

Κάτοικοι του κέντρου του Αμπιτζάν προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν με κάθε τρόπο την πόλη τρέχοντας ανάμεσα στους ουρανοξύστες, κατευθυνόμενοι προς τη λίμνη Εβρί προς τη νότια έξοδο του Αμπιτζάν, προσπαθώντας να καλύψουν τα κεφάλια τους.

Ο εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού, Χαμαντούν Τουρέ, τόνισε ότι «ορισμένοι εκτιμούν ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της κρίσης. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι στρατηγοί του Γκμπαγκμπό τον εγκαταλείπουν, ορισμένοι έχουν καταθέσει τα όπλα. Ο πρώην πρόεδρος είναι μόνος, κανείς όμως δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει ακόμη», πρόσθεσε.

Η παρέμβαση της Γαλλίας εξόργισε την πλευρά Γκμπαγκμπό, η οποία κατηγορεί τον Ουαταρά ως τον άνθρωπο της Δύσης και προτάσσει τον απερχόμενο πρόεδρο ως τον πατριώτη που υπερασπίζεται την Ακτή Ελεφαντοστού εναντίον της ξένης εισβολής.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση του Γκμπαγκμπό να εθνικοποιήσει τη βιομηχανία κακάου της χώρας «κλοπή». Η κρατική τηλεόραση της αφρικανικής χώρας μετέδωσε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ότι ο Γκμπαγκμπό εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με τον οποίο η Ακτή Ελεφαντοστού είναι ο μόνος αγοραστής της παραγωγής κακάου της χώρας και υπεύθυνη για τις εξαγωγές του στις διεθνείς αγορές.

Το σχέδιο του Γκμπαγκμπό να εθνικοποιήσει τη βιομηχανία κακάου, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, ισοδυναμεί με κλοπή, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Π. Τζ. Κρόουλεϊ, και πρόσθεσε ότι είναι μία ακόμη απέλπιδα προσπάθεια του απερχόμενου προέδρου να διατηρηθεί στην εξουσία.

ΠΡΕΖΑ TV
6/4/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: