Τετάρτη, Απριλίου 06, 2011

Συγκρούσεις με πέντε νεκρούς

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, σε συμπλοκές ανάμεσα σε υποστηρικτές του προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ και σε διαδηλωτές που ζητούσαν την απομάκρυνσή του. Τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές προστάτευαν μονάδες του στρατού πιστές στον στρατηγό Αλι Μοχσέν, ο οποίος εγκατέλειψε πρόσφατα τον Σάλεχ και κατήγγειλε ότι τα χθεσινά επεισόδια αποσκοπούσαν στη δολοφονία του.




Νέες ταραχές ξέσπασαν επιπλέον στην πόλη Ταΐζ, όπου 17 διαδηλωτές δολοφονήθηκαν προχθές από κυβερνητικές δυνάμεις. Χθες δεκάδες ένοπλοι πυροβολούσαν το πλήθος από ταράτσες, με αποτέλεσμα 30 άνθρωποι να τραυματιστούν και 300 να οδηγηθούν στα νοσοκομεία «δηλητηριασμένοι» από δακρυγόνα.
Μετάβαση
«Η πολιτική μετάβαση στην Υεμένη πρέπει να αρχίσει αμέσως», τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον. Επανέλαβε ακόμη τις εκκλήσεις της ΕΕ στον Σάλεχ να παραιτηθεί αφού «δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ελευθερία της έκφρασης και οι διαδηλώσεις καταστέλλονται βίαια».
Την άμεση απομάκρυνση του επί 32 χρόνια προέδρου Σάλεχ μεθοδεύουν και οι ΗΠΑ, κλιμακώνοντας τις πιέσεις για μια πολιτική μετάβαση.
Πριν από τα χθεσινά επεισόδια ο πρόεδρος Σάλεχ και ο αντίπαλός του στρατηγός Μοχσέν δέχθηκαν την πρόσκληση της Σαουδικής Αραβίας να φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στο καθεστώς της Υεμένης και την αντιπολίτευση. Η πρωτοβουλία έγινε στο πλαίσιο του Συμβουλίου του Κόλπου, αλλά η κύρια αντιπολιτευόμενη ομπρέλα (Κόμμα Κοινών Συναντήσεων) επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

ΠΡΕΖΑ TV
6/4/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: