Σάββατο, Απριλίου 16, 2011

ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ …ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ;;;

Αλλοδαπός μετανάστης παραμένει έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ θα έπρεπε να είχε αποφυλακιστεί εδώ και 16 μήνες! Αυτό συμβαίνει παρότι εισαγγελείς και δικαστές έχουν κρίνει (με προτάσεις και βουλεύματα) ότι θα έπρεπε να είχε αφεθεί ελεύθερος από τις 28.12.2009, αφού έχει εκτίσει την ποινή του, και στη συνέχεια να απελαθεί. Ωστόσο εξακολουθεί και παραμένει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής επειδή η ολοκλήρωση της διαδικασίας της απέλασής του αποδεικνύεται ?με το υπάρχον καθεστώς? προβληματική, χρονοβόρα και δαιδαλώδης.Η περίπτωση του 58χρονου, που έχει δηλώσει ότι ήρθε στη χώρα μας από την Αλγερία (αλλά αποδείχθηκε ότι τα στοιχεία που είχε δηλώσει δεν ήταν τα αληθή), δεν είναι η μοναδική. Υπάρχουν δεκάδες παρόμοιες περιπτώσεις αλλοδαπών για τους οποίους τα ποινικά δικαστήρια έχουν διατάξει απέλαση, αλλά συνεχίζουν να παραμένουν στις φυλακές χωρίς να έχουν πλέον οποιαδήποτε υποχρέωση έκτισης ποινής.


Παράλληλα, αρκετοί αλλοδαποί κατηγορούμενοι δηλώνουν πλαστά στοιχεία ταυτότητας, αλλά και διαφορετική χώρα από εκείνη που πραγματικά προέρχονται, επειδή δεν θέλουν να απελαθούν. Αυτό εμποδίζει την έκδοση των ταξιδιωτικών εγγράφων τους, αφού οι εκάστοτε πρεσβείες των χωρών με τις οποίες έχουν υποστηρίξει ότι συνδέονται δεν έχουν τα δηλωθέντα στοιχεία τους και άρα θεωρούνται ανύπαρκτα πρόσωπα γι' αυτές.

Σε άλλες περιπτώσεις για τις διοικητικές διατυπώσεις απαιτούνται μεγάλα χρονικά διαστήματα λόγω εμπόλεμης κατάστασης διαφόρων χωρών και αδυναμίας παροχής ταξιδιωτικών εγγράφων.

Ετσι, επειδή δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία της απέλασης εξακολουθούν, αν και... ελεύθεροι, να βρίσκονται «φιλοξενούμενοι» (όπως είναι ο επίσημος όρος) σε κελιά φυλακών (!).

Σε όλο αυτό το σκηνικό ?που έχει καταγγελθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο προς τις ευρωπαϊκές συμβάσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου, ενώ γίνεται λόγος και για διάκριση πολιτών? προστίθεται και η έλλειψη ειδικών χώρων κράτησής τους για το ενδιάμεσο διάστημα. Πρόκειται για έναν πρόσθετο λόγο που έχουν «φρακάρει» τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Εθνους», από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης θα υπάρξει σύντομα νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος, ώστε να πάψουν να κρατούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα αλλοδαποί που βρίσκονται υπό απέλαση και έχουν εκτίσει τις ποινές τους.

ΕΥΡΩΚΑΤΑΔΙΚΕΣ
Στα κελιά παρά τις απαγορεύσεις

Η προβληματική κατάσταση είναι η ίδια πάνω από δέκα χρόνια. Και αυτό παρότι:

    Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2000 με πόρισμά του ο «Συνήγορος του Πολίτη» είχε «καταδικάσει» το θέμα, τονίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική η συνέχιση της κράτησης πέραν των 30 ημερών σε βάρος οποιουδήποτε που δεν έχει κάποια δικαστική εκκρεμότητα.
    Με απόφασή του (στις 27 Ιουλίου του 2006) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε καταδικάσει την Ελλάδα για σχετική υπόθεση Αλβανού υπηκόου.
    Η C.P.T. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων) σε πόρισμά της το 2009 ήταν «καταπέλτης» γι' αυτό το ζήτημα και απηύθυνε συστάσεις στο ελληνικό κράτος.
    Η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» (διά του προέδρου της κ. Γιώργου Ματαγού) κάνει λόγο για ένα «συνεχιζόμενο ''έγκλημα'' παραβίασης συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος αλλοδαπών», ενώ επισημαίνει ότι «η υπάρχουσα κατάσταση είναι αντίθετη στη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία ισχύει στη χώρα μας από 1.12.2009».

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 58ΧΡΟΝΟΥ ΑΛΓΕΡΙΝΟΥ
Επρεπε να είχε αποφυλακιστεί το 2009

Η περίπτωση του αλλοδαπού, που ήταν χρόνια στη χώρα μας δηλώνοντας Αλγερινός, είναι σχεδόν πανομοιότυπη με πολλές άλλες.

Ο ίδιος έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί και απελαθεί από τις 28.12.2009. Ωστόσο για 16 μήνες (μέχρι σήμερα) παραμένει έγκλειστος στις φυλακές Τρικάλων και τελευταία (από τις 14 Φεβρουαρίου) στον Κορυδαλλό.

Είχε καταδικαστεί στις 8.2.2008 σε συνολική κάθειρξη 11 ετών επειδή κρίθηκε ένοχος (κατά πλειοψηφία) ότι στις 15.1.2005 αποπειράθηκε να σκοτώσει την 28χρονη Ελληνίδα σύντροφό του για λόγους ερωτικής αντιζηλίας.

Η ποινή του θεωρήθηκε επισήμως εκτιτέα την προαναφερόμενη ημερομηνία βάσει της διαδικασίας της υφ' όρων απόλυσης (έκτιση 3/5, συνυπολογισμός 630 ημερομισθίων στη φυλακή κ.λπ.). Ομως παρέμεινε στο κελί.

Στις 12/4/2010 οδηγήθηκε στο προξενείο της Αλγερίας προκειμένου να εκδοθούν τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και να γίνει η απέλασή του.

Ωστόσο -όπως αναφέρεται στο έγγραφο της υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής στις 31.5.2010- δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, καθώς δεν αποκάλυψε τα αληθή του στοιχεία.

Ακολούθως ο ίδιος έκανε αίτηση ζητώντας να μην απελαθεί. Ωστόσο εισαγγελέας και δικαστικό συμβούλιο (στις 25/7/2010) έκριναν ότι πρέπει να απελαθεί και να μη γυρίσει πίσω στη φυλακή (κάτι το οποίο δεν έγινε αφού «κόλλησε» η διαδικασία).

ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ - ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΕΙΡ. ΜΑΡΟΥΠΑ

Ορθολογικές λύσεις
«Μέχρι στιγμής υπάρχει αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να αντιμετωπίσει το θέμα με τρόπο ορθολογικό. Θα έπρεπε να βρίσκεται κάποια διοικητική λύση για τους αλλοδαπούς που έχουν δηλώσει έστω και ψευδώς στοιχεία ταυτότητας κ.λπ. τα οποία δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ή μέσω διακρατικών συμφωνιών ή μέσω υποχρεωτικής έκδοσης προσωρινού διαβατηρίου ώστε οι άνθρωποι αυτοί να απελαύνονται στη χώρα την οποία αρχικά δήλωσαν, χωρίς κανείς να τους υποχρεώσει, ότι είναι πατρίδα τους. Με αυτό τον τρόπο αφενός θα απεγκλωβίζονταν πολλοί αλλοδαποί από τις φυλακές και αφετέρου θα επερχόταν μία ισορροπία στην ελληνική κοινωνία που έχει περισσότερους μετανάστες απ' όσους μπορεί να αντέξει».

Η Ειρήνη Μαρούπα είναι δικηγόρος

ΠΡΕΖΑ TV
16-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: