Δευτέρα, Απριλίου 11, 2011

ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΑΖΩΤΟ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Η μόλυνση που προκαλεί το άζωτο που εκλύεται από τις αγροτικές επιχειρήσεις, τα οχήματα, τη βιομηχανία και την διαχείριση αποριμμάτων κοστίζει στην Ε.Ε. 320 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με έκθεση 200 ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων από 21 χώρες.
Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, το αντιδραστικό άζωτο συμβάλλει στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τροφοδοτεί την κλιματική αλλαγή και εκτιμάται πως μικραίνει τη διάρκεια ζωής του μέσου κάτοικου κατά 6 μήνες.



Η μόλυνση από άζωτο κοστίζει ετησίως 650 στερλίνες σε κάθε Ευρωπαίο μέσω της ζημιάς που προκαλείται στο νερό, το κλίμα, την υγεία και την άγρια ζωή.

Οι επιστήμονες της έρευνας τονίζουν πως το άζωτο χρειάζεται στα λιπάσματα για την ανάπτυξη της τροφής ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά επισήμαναν πως η κατανάλωση λιγότερου κρέατος θα μπορούσε να μειώσει την έκταση της μόλυνσης που προκαλεί η γεωργία.

Η έκθεση επίσης επισημαίνει πως με το 60% της ζημιάς που προκαλεί το άζωτο προέρχεται από την καύση των ορυκτών καυσίμων για παραγωγή ενέργειας και για μεταφορές, οι περισσότερο ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες και ο περιορισμός των μεγάλης απόστασης ταξιδιών θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η αποτελεσματικότερη χρήση λιπασμάτων στην παραγωγή τροφίμων είναι επίσης απαραίτητη, αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν πρότειναν την επιβολή ενός φόρου στα λιπάσματα προκειμένου να μειωθεί η χρήση αζώτου στη γεωργία.

Ο επικεφαλής καθηγητής Bob Watson της διεύθυνσης Τροφίμων και Αγροτικών υποθέσεων του υπουργείο Περιβάλλοντος της Βρετανίας, καλωσόρισε την πρώτη πανευρωπαϊκή εκτίμηση των επιπτώσεων του αζώτου και προειδοποίησε πως τα υψηλότερα κόστη που θα προέκυπταν από τυχόν φορολόγηση θα περνάγανε στους καταναλωτές.

ΠΡΕΖΑ TV
11-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: