Κυριακή, Απριλίου 17, 2011

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ…ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΦΕΡΑΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ

Πολιτικό κουΐζ: ποια η βασική διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία; Απάντηση: οι εκλογές.
Η Ελλάδα μπήκε στο μηχανισμό στήριξης λίγους μήνες μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης, η Ιρλανδία οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές μετά την είσοδό της, ενώ η Πορτογαλία πρώτα θα «σωθεί» κι ύστερα θα εκλέξει κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά που σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα οι επικείμενες εθνικές βουλευτικές εκλογές μοιάζουν να μην έχουν καμία σημασία. Η κυβέρνηση που θα προκύψει στις 5 Ιουνίου, ανεξάρτητα από τα ονόματα που θα την απαρτίσουν και τον ιδεολογικό τους προσανατολισμό, θα κάνει απλή διεκπεραίωση ενός προγράμματος προαποφασισμένου και έξωθεν επιβεβλημένου. Πολύ σκληρότερου, ενδεχομένως, από εκείνο που προκάλεσε την πτώση της μειοψηφικής κυβέρνησης του σοσιαλιστή Ζοζέ Σόκρατες τον περασμένο Μάρτιο.



Η τρόικα βρέθηκε ήδη πριν από λίγες μέρες στη Λισαβόνα για μια πρώτη προσέγγιση με την υπηρεσιακή κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας, ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν για τα καλά οι διαπραγματεύσεις για την παροχή δανείου ύψους 80 δισ. ευρώ. Στόχος και απαίτηση της τρόικας είναι να πέσουν οι υπογραφές του μνημονίου έως τα μέσα Μαΐου. Η πρόταση που ακούστηκε από διάφορους πολιτικούς παράγοντες, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Καβάκο Ντα Σίλβα, για τη χορήγηση ενός ενδιάμεσου δανείου και έναρξη κανονικών διαπραγματεύσεων από τον Ιούνιο με τη νέα κυβέρνηση, έπεσε στο κενό. Ο πρώτος που την απέρριψε ρητά ήταν ο πορτογάλος πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο.

«Η Πορτογαλία», σύμφωνα με τον οικονομολόγο Αλβάρο Σάντος Περέιρα, «έχει το χειρότερο δείκτη ανάπτυξης των τελευταίων 90 ετών, το χειρότερο δημόσιο χρέος των τελευταίων 160 ετών, το χειρότερο ποσοστό ανεργίας (11%) των τελευταίων 30 ετών». Σύντομα θα έχει κι ένα μνημόνιο το οποίο πολλοί διερωτώνται τι θα κόψει σε μια χώρα που είναι ήδη μια από τις φτωχότερες της Ε.Ε., χωρίς να προκληθεί έντονη κοινωνική αναταραχή.

«Εδώ δεν μιλάμε για ξένη βοήθεια, αλλά για ξένη επέμβαση», τονίζει ο αρχηγός των πορτογάλων κομμουνιστών Ζερόνιμο Σόζα.

Οι απερχόμενοι σοσιαλιστές, πάντως, δηλώνουν ευπείθεια απέναντι στο επερχόμενο μνημόνιο. Το ίδιο και οι κεντροδεξιοί του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμμματος, του κόμματος του Μπαρόζο, στο οποίο τα γκάλοπ δίνουν την πρωτιά, όχι όμως και την απόλυτη πλειοψηφία. Η συναίνεση, προς το παρόν, σταματά εκεί. Τα κόμματα της αριστεράς τάσσονται κατά του μνημονίου. Οι δύο βασικές συνιστώσες της μάλιστα, το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Μπλοκ της Αριστεράς (Bloco de Esquerda) αποφάσισαν λόγω της έκτακτης κατάστασης να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να δημιουργήσουν ένα κοινό αντιμνημονιακό μέτωπο, το οποίο θα μπορούσε να αποσπάσει το 20% των ψήφων. Τα δε συνδικάτα προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, ο οικονομολόγος Ρικάρντο Πάες Μαμέντε λέει στη γαλλική «Liberation»: «Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, η χώρα μας έκανε ήδη μείωση μισθών, πάγωσε τις συντάξεις, συρρίκνωσε το δημόσιο τομέα και κατάργησε το ένα τρίτο των διοικητικών θέσεων. Η Πορτογαλία, εν ολίγοις, υπήρξε υπάκουη και υποχωρητική. Αλλά χωρίς σπουδαία αποτελέσματα».

Της ΚΟΡΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ corina@enet.gr

ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: