Κυριακή, Απριλίου 17, 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ…ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ…

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Χαλυβουργική, συμφερόντων της οικογένειας του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, πέτυχε κάτι που φαινόταν ακατόρθωτο: να υποχρεώσει τη Citigroup Global Markets Limited, τον επενδυτικό βραχίονα της αμερικανικής τράπεζας Citi, να πληρώσει αποζημίωση για παραλείψεις και λάθη της και να ζητήσει δημοσίως συγνώμη σε δικαστήριο του Λονδίνου. Η απόφαση «της συγνώμης», που παρουσιάζουμε, αποτελεί σταθμό στη βιομηχανία των αναλύσεων από επενδυτικούς οίκους και σημείο αναφοράς για τα νομικά γραφεία σε όλο τον κόσμο. Είναι από τις ελάχιστες σε διεθνές επίπεδο, που αποδεικνύει ότι οι επενδυτικοί οίκοι όχι απλώς δεν είναι αλάθητοι, αλλά κάνουν ανεπίτρεπτα λάθη.

Το θέμα έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων και από παράγοντες του Χ.Α., οι οποίοι θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για διεκδικήσεις και από επενδυτές που έχασαν χρήματα στηριζόμενοι στα ανακριβή στοιχεία της ανάλυσης του συγκεκριμένου αλλά και άλλων οίκων.

Ο συμβιβασμός Χαλυβουργικής-Citi Global Markets είναι η κατάληξη μιας ιστορίας που ξεκίνησε το 2006. Αφορμή ήταν οι θετικές επενδυτικές αξιολογήσεις αρκετών οίκων για τη μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ, ανταγωνίστριας εταιρείας της Χαλυβουργικής, τις οποίες αμφισβητούσε η διοίκηση της τελευταίας (σχετικά είχε γράψει η «Κ.Ε.» από τις 5 Νοεμβρίου 2006).

Ομως το ποτήρι ξεχείλισε με την επενδυτική αξιολόγηση που έκανε το τμήμα ανάλυσης μετοχών (equity research) της Citigroup Global Markets για τη μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ (8 Νοεμβρίου 2007). Η αναφορά, που υπογράφεται από τους αναλυτές Πόλυ Πολυκάρπου (έφυγε από τη Citi και σήμερα βρίσκεται στην Alpha Bank), Λάμπρο Παπαδόπουλο (παραμένει στη Citi, Health R. Jansen, Thomas Ρ. Wrigglesworth και Liam Fitzpatrick, περιελάμβανε ανακριβή στοιχεία για τη Χαλυβουργική. Η εταιρεία του Κων. Αγγελόπουλου στράφηκε κατά της Citigroup Global Market υποβάλλοντας μήνυση και αποδίδοντας την κατηγορία του δόλου, το 2009. Η διαμάχη κατέληξε σε συμβιβασμό, ο οποίος αναγνώστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου πριν από μερικές ημέρες.

Το κείμενο αναφέρει ότι ο εναγόμενος (Citigroup Global Markets Limited) αποδέχεται ότι η έκθεση περιείχε ορισμένα ανακριβή στοιχεία σχετικά με την Χαλυβουργική, καθώς δεν ήρθε σε επαφή με αυτόν για επαλήθευση των στοιχείων πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης. Οι ανακρίβειες είναι οι εξής:

* Η Citigroup Global Markets (CMG) υποεκτίμησε τον κύκλο εργασιών της Χαλυβουργικής τα έτη 2005 και 2006, δηλώνοντας ότι ήταν 116,9 εκατ. ευρώ το 2005 και 159,1 εκατ. ευρώ το 2006, ενώ στην πραγματικότητα ο κύκλος εργασιών, σύμφωνα με δημοσίως διαθέσιμες ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις, ήταν 154,2 εκατ. ευρώ και 217,2 εκατ.

* Η CGM υποτίμησε, κατά συνέπεια, το μερίδιο του ενάγοντα στην εγχώρια αγορά επεξεργασίας χάλυβα τα έτη 2005 και 2006 και υπερεκτίμησε το μερίδιο αγοράς των ανταγωνιστών, της ΣΙΔΕΝΟΡ και της Χαλυβουργίας Ελλάδος. Οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι το μερίδιο αγοράς του ενάγοντος ανερχόταν σε 13,9% για το 2005 και 14% για το 2006, ενώ θα μπορούσε να εφαρμόσει μια πιο κατάλληλη μεθοδολογία και να χρησιμοποιήσει τα δημοσίως διαθέσιμα δεδομένα.

Διαφορετική η εικόνα

Τότε η Citi θα μπορούσε ευλόγως να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μερίδιο του ενάγοντας σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά χάλυβα για τα έτη αυτά ήταν τουλάχιστον 19,7% και 20,1% αντίστοιχα.

**Η Citigroup εκτίμησε ότι το μερίδιο αγοράς της Χαλυβουργικής θα μειωθεί από 14% το 2006 σε 11,1% το 2007 και θα συνεχίσει μειούμενο. Στην πραγματικότητα, είχε υποτιμηθεί το μερίδιο αγοράς του ενάγοντος, ενώ, εάν εφαρμοζόταν μια πιο κατάλληλη μεθοδολογία, η λογική υπόθεση ήταν ότι το μερίδιο αγοράς θα αυξηθεί το 2007 (όπως πράγματι συνέβη).

* Η Citigroup ανέφερε ότι η Χαλυβουργική ενδέχεται να επενδύσει («may invest») στην παραγωγή τα επόμενα χρόνια, μετά το 2007. Ο εναγόμενος αποδέχθηκε ότι το κείμενο της ανάλυσης δημιούργησε αβεβαιότητα στους αναγνώστες σχετικά με τις επενδύσεις του ενάγοντος. Στην πραγματικότητα, πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης, υπήρχαν δημόσια στοιχεία για την αύξηση της παραγωγής, σε επίπεδα διπλάσια προ του 2006.

* Το κείμενο του συμβιβασμού κλείνει με τον ενάγοντα να εκφράζει τη λύπη του γι' αυτές τις ανακρίβειες και ανεπιφύλακτα εκφράζει τη συγνώμη του στον ενάγοντα, καταβάλλοντας στον αιτούντα αποζημίωση για τη ζημιά που του προξένησε και τα δικαστικά έξοδα.

Του ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ ioannou@enet.gr

ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικα πολυ σημαντικη αποφαση. Αν είναι δυνατον να δοθουν στοιχεια της αποφασης, δηλαδη δικαστηριο, αριθμος, ετος, αν υπαρχει δημοσιευση κλπ