Τρίτη, Απριλίου 26, 2011

ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ

Σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας στο κρίσιμο θέμα της εντατικοποίησης των ελέγχων στα σύνορα προκειμένου να ελεγχθεί το κύμα των Βορειοαφρικανών παράνομων μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τη μεθόριο των δύο χωρών, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επισκέπτεται σήμερα την Ρώμη με στόχο την επίτευξη σχετικής συμφωνίας.


Η επίσκεψη Σαρκοζί και η επιδίωξη συμφωνίας πάνω στο μεταναστευτικό με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γίνεται υπό την πίεση του ακροδεξιού κόμματος του Εθνικού Μετώπου και προκειμένου να κατατεθούν κοινές γαλλοιταλικές προτάσεις στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ.

Οι διαφορές των δύο χωρών σχετικά με το μεταναστευτικό ήρθαν να προστεθούν στις τριβές τους γύρω από τις προτάσεις δημόσιας εξαγοράς Ιταλικών εταιρειών από Γαλλικές αλλά και στην επικριτική στάση που τήρησε το Παρίσι απέναντι στην πολιτική της Ρώμης στην κρίση της Λιβύης.

Στα πλαίσια αυτά η γαλλική πλευρά αναμένεται να χαιρετίσει την χθεσινή ανακοίνωση της Ιταλικής κυβέρνησης για συμμετοχή και ιταλικών πολεμικών αεροσκαφών στις νατοϊκές επιδρομές κατά του καθεστώτος Καντάφι, που μέχρι σήμερα πραγματοποιούνταν μόνο από βρετανικά και γαλλικά αεροσκάφη.

Σημειώνεται πως πάνω από 25.000 μετανάστες, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από την πρώην γαλλική αποικία στη βόρεια Αφρική, την Τυνησία, έχουν καταφύγει φέτος στην νότια Ιταλία, προξενώντας ανθρωπιστική κρίση στο μικρό νησί Λαμπεντούζα , όπου προσάραξαν τα περισσότερα πλοιάρια που τους μετέφεραν.

Το παράπονο της Ρώμης είναι ότι αντιμετωπίζει μόνη της το πρόβλημα χωρίς την κοινοτική αλληλεγγύη, την ίδια ώρα που το Παρίσι την κατηγορεί για χαλάρωση των ελέγχων στα σύνορα με συνέπεια την εύκολη διέλευση των λαθρομεταναστών στο έδαφός της.

Από την κοινοτική πλευρά προσδοκάται πως κάτω από τις ειδικές συνθήκες που δημιουργεί η πολιτική κρίση στη Βόρεια Αφρική, θα προκύψει κάποια παρέκκλιση από τη συνθήκη του Σένγκεν, η οποία προβλέπει την κατάργηση πολλών συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, και οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν για την επανασύσταση σημείων ελέγχου στην κοινή μεθόριο.

ΠΡΕΖΑ TV
26-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: