Δευτέρα, Απριλίου 04, 2011

ΣΦΟΔΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Καντάφι και των εξεγερμένων σε διάφορες περιοχές της Λιβύης με αναφορές για αρκετούς νεκρούς μεταξύ των αμάχων.Χθες, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ένας μεγάλος αριθμός αμάχων σκοτώθηκε όταν οι κυβερνητικές ένοπλες δυνάμεις επιχείρησαν με βομβαρδισμούς να ανακτήσουν πόλεις της δυτικής Λιβύης από τον έλεγχο των εξεγερμένων. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές διαβουλεύσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει προοπτική για τερματισμό των συγκρούσεων.


Χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δέχθηκε στην Αθήνα τον απεσταλμένο του Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι και εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών, Αμπντελάτι Ομπέιντι, κατόπιν σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού της Λιβύης.

Πριν από τη συνάντηση ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο Ομπέιντι δήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ο Μουαμάρ Καντάφι επιθυμεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον απεσταλμένο του Καντάφι, δήλωσε ότι "είχαμε μια σειρά επαφών τις τελευταίες μέρες για τις εξελίξεις στη Λιβύη μέσα στο πλαίσιο που η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είπε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για πολιτική, διπλωματική λύση στη Λιβύη. Ο απεσταλμένος αυτός, όπως ενημέρωσε, θα συνεχίσει τις επαφές του στη Τουρκία και μετά στη Μάλτα.

"Από τα σχόλια του Λίβυου απεσταλμένου φαίνεται ότι το καθεστώς προσπαθεί να βρει μια λύση" πρόσθεσε ο Δημήτρης Δρούτσας σύμφωνα με το ΒΒC.

Επίσης διπλωμάτες στέλνει η βρετανική κυβέρνηση στη Λιβύη, προκειμένου να έχουν επαφές με την ηγεσία των εξεγερμένων στη Βεγγάζη.

Την ίδια ώρα τουρκικό πλοίο με περισσότερους από 250 τραυματίες από τη Μισράτα έφτασε στο προπύργιο των ανταρτών στη Βεγγάζη.

Πρόκειται για ένα φέρι μπόουτ το οποίο έχει μετατραπεί σε πλωτό νοσοκομείο και έφτασε χθες το βράδυ στην περιοχή, με τη συνοδεία 10 τουρκικών F-16 και δύο φρεγάτες, ενώ στο πλοίο επιβαίνουν πάνοπλοι αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων.

Ωστόσο συνεχίζονται οι μάχες σε διάφορες περιοχές της Λιβύης με αναφορές για σκληρές και πολύωρες, συγκρούσεις για τον έλεγχο του λιμανιού της πόλης Μπρέγκα, που περιστοιχίζεται από πετρελαϊκά κοιτάσματα.

Όπως έχει γίνει γνωστό οι κανταφικές δυνάμεις έχουν οχυρωθεί κοντά στο πανεπιστήμιο της Μπρέγκα, στα ανατολικά της Βεγγάζης και οι ανταλλαγές πυροβολισμών και βλημάτων από αμφότερες πλευρές είναι συνεχείς και έντονες.

Οι ανεπαρκείς, όπως φαίνεται ,δυνάμεις των ανταρτών ζητούν μεγαλύτερη συνδρομή από τη δύση και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.

Συγκεκριμένα το μεταβατικό εθνικό συμβούλιο έχει κάνει έκκληση στο ΝΑΤΟ για αεροπορικές επιδρομές, όπως επίσης και για την παροχή όπλων αλλά και στρατιωτική εκπαίδευση των ανταρτών από τις κυβερνήσεις της δύσης.

Χθες βομβαρδίστηκε η πόλη Γιεφρέν, στο δυτικό τομέα της Λιβύης, όπου τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν.

Στη Μισράτα, την τρίτη σε μέγεθος λιβυκή πόλη, βομβαρδίστηκε μια πολυκλινική με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του και πολλοί ακόμη να τραυματιστούν. Η πόλη αντιμετωπίζει πλέον σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικά υλικά. Οι εξεγερμένοι προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο σε όλη την παραλιακή ζώνη, που οδηγεί στη Μιζουράτα, θεωρώντας την ως μία "πύλη" στο δρόμο προς την Τρίπολη. Επίσης στην πόλη Ζιντάν λείπει το πόσιμο νερό, ενώ τα δίκτυα της ηλεκτροδότησης έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

ΠΡΕΖΑ TV
4-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: