Δευτέρα, Απριλίου 04, 2011

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟΥ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΚΑΜΙΝΗ ΚΑΙ Μ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Προβλήματα στη λειτουργία του αντιμετωπίζει το Δημοτικό Βρεφοκομείο του Δήμου Αθηναίων, καθώς το 1/3 από τους 1.462 εργαζόμενους σε αυτό είναι συμβασιούχοι, πολλοί εκ των οποίων για δυο βδομάδες ήδη απέχουν από την εργασία τους μετά και την κατάληψη του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, «μόνο 1.074 από τα 3.717 παιδιά που φιλοξενούνται σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς απολαμβάνουν το σύνολο των προβλεπόμενων υπηρεσιών και 2.643 οικογένειες εξ αιτίας μιας πολιτικά υποκινούμενης και συνδικαλιστικά ακατανόητης κινητοποίησης αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εργασία τους ή επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα».
Αυτή η κατάσταση, όπως δηλώνει ο Γιώργος Καμίνης «δεν είναι ανεκτή». Η κ. Μαρία Ηλιοπούλου, νέα Πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «μας λείπει εκπαιδευτικό προσωπικό, καθαρίστριες και τραπεζοκόμοι.
Η σημερινή μέρα ήταν από τις καλύτερες, αφού μόνο 4 από τους 87 δημοτικούς σταθμούς ήταν κλειστοί.
Εδώ και δέκα, όμως, μέρες οι περισσότεροι λειτουργούν με μειωμένο κατά 60-70% προσωπικό, με μειωμένο ωράριο - μέχρι τη 1-2 μμ.
αντί για τις 4 μμ.
- και το αποτέλεσμα είναι να χρησιμοποιούμε όλο το διαθέσιμο δυναμικό με υπερωρίες, να γίνεται σύμπτυξη τμημάτων και μετακινήσεις παιδιών σε άλλους σταθμούς.
Γενικά λειτουργούμε με βάση "τον πατριωτισμό" των Ελλήνων.
Αυτή η κατάσταση όμως δεν πάει άλλο.
Έχουμε φθάσει στο όριο.
Οι παιδαγωγοί ασκούν και τα καθήκοντα των καθαριστριών.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη των παιδαγωγών, καθώς αυτοί δεν μπορούν να αντικατασταθούν.
Είναι τα πρόσωπα αναφοράς για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.
Ελπίζω γρήγορα να βρεθεί λύση και για τους ανθρώπους αυτούς.
Κατανοώ το πρόβλημα τους, αλλά και η δική μας λειτουργία έχει φθάσει σε οριακό σημείο» .
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων σε σημερινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του Δήμου και του Δημοτικού Βρεφοκομείου για την αντιμετώπιση των δύο τουλάχιστον από τα 3 σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ειδικότερα έδωσε εντολή να αμειφθούν επιπλέον τα άτομα του προσωπικού που εργάζονται υπερωριακά και επίσης άμεσα να λειτουργήσει εναλλακτικός τρόπος διανομής του φαγητού στα παιδιά.
Το τρίτο ζήτημα εν τούτοις - όπως ο ίδιος επισημαίνει - είναι ποιοτικό, καθώς «ο παιδαγωγός που έχει συνδεθεί με τα παιδιά είναι δύσκολο να αντικατασταθεί», γι αυτό και απευθύνει έκκληση στους συμβασιούχους παιδαγωγούς «να επιστρέψουν στην εργασία τους».
Παράλληλα δηλώνει ότι κατανοεί «το πρόβλημα των συμβασιούχων, που η προηγούμενη δημοτική αρχή του Νικήτα Κακλαμάνη διατήρησε σκόπιμα σε καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας, χρησιμοποιώντας τους παράλληλα ως φτηνό εργατικό δυναμικό για την κάλυψη πάγιων αναγκών του Δήμου» και επικρίνει τα σωματεία εργαζομένων στο Δήμο ότι «για λόγους κομματικούς απέρριψαν την βοήθεια μου που πρόσφερα για να βρεθεί λύση στο πλαίσιο της νομοθεσίας και των αποφάσεων των δικαστηρίων», προσθέτοντας ότι «θα κριθούν για την επιλογή τους».
Μ.
Βήχου
ΠΡΕΖΑ TV
4-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: