Κυριακή, Απριλίου 17, 2011

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΕ ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ ΚΑΙ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ

Το βασίλειο των «πελατειακών» σχέσεων φαινεται να κυριαρχεί στα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο, που πρόσφατα απείλησαν να βάλουν λουκέτο λόγω έλλειψης υλικών. Για να εισαχθεί κανείς σε ένα από αυτά χρειάζεται... μπάρμπα στην Κορώνη.
Είναι χαρακτηριστικό πως το γραφείο κίνησης δεν διατηρεί όλες τις λίστες των ασθενών από κάθε κλινική, όπως θα έπρεπε να γίνεται, ώστε να είναι γνωστό στις υπηρεσίες ποιος εισάγεται και να μην καταστρατηγείται η λίστα αναμονής, αλλά αυτές βρίσκονται στα χέρια των υπευθύνων των κλινικών. Ιδιαιτέρως στις ψυχιατρικές κλινικές τις διαχειρίζονται μόνο οι διευθυντές, διαδικασία πλήρως παράτυπη για δημόσιο νοσοκομείο που χρηματοδοτείται από το κράτος.



Το φαινόμενο είναι γνωστό στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία προτίθεται να λάβει μέτρα ώστε να μη γίνονται εισαγωγές ασθενών μέσω των ιδιωτικών ιατρείων που διατηρούν οι περισσότεροι καθηγητές.

Οπως επιβεβαιώνει στην «Κ.Ε.» ο διοικητής της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας Αρης Μουσιώνης, «μετά το Πάσχα θα αρχίσει να εφαρμόζεται για όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, και τα πανεπιστημιακά φυσικά που είναι δημόσια, η λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Εκεί θα φθάνουν οι ασθενείς με συμπτώματα και όχι με έτοιμη διάγνωση. Θα παραλαμβάνονται από ειδικευμένους γιατρούς και όχι από ειδικευόμενους».

Η μάχη για τη διατήρηση της πανεπιστημιακής κυριαρχίας στα εν λόγω νοσοκομεία δεν είναι καινούρια. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί χρόνια τώρα επιδίωκαν την πλήρη αυτονόμησή τους μέσω της μετατροπής των δύο νοσοκομείων και κυρίως του Αιγινητείου σε ερευνητικά και διδακτικά ιδρύματα. Η ιδέα αυτή έβρισκε συχνά τους υπουργούς Υγείας αντίθετους, αλλά οι όποιες προσπάθειες για ένταξη στο ΕΣΥ σκόνταφταν στις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών αλλά και στα ερείσματα που συχνά είχαν σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια. Μάλιστα για τις περιπτώσεις του Αιγινητείου και του Αρεταίειου το επιχείρημα ήταν πως πρόκεται για κληροδοτήματα, στα οποία αναφέρεται σαφώς ότι είναι πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα.

Αυτό επισημαίνει και ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Χρ. Στεφανάδης, ο οποίος τονίζει στην «Κ.Ε.»: «Επί έναν αιώνα λειτουργούν υπό πανεπιστημιακή διοίκηση. Εμείς θέλουμε να μείνουν ως αμιγώς πανεπιστημιακά. Αυτό ήταν το αίτημά μας και για το «Αττικόν» και το «Λαϊκό» αλλά δεν έγινε αποδεκτό. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει και στην εκπαίδευση και στη νοσηλεία».

Σχετικά με τη δυσκολία πρόσβασης που έχουν οι ασθενείς στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία ο κ. Στεφανάδης σημειώνει: «Διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν αλλά πάντα υπό πανεπιστημιακή διοίκηση».

Ωστόσο η απόφαση της κυβέρνησης να ενταχθούν τα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία στο ΕΣΥ μπορεί να υλοποιηθεί μετά την απαραίτητη επίλυση νομικών ζητημάτων και τη διευθέτηση της διοικητικής ακαταστασίας.

Ομως η ένταξη του Αιγινητείου και του Αρεταίειου στο ΕΣΥ θα σημάνει καταρχάς τη μείωση των δαπανών για τη λειτουργία τους κατά τουλάχιστον 20%, όπως και στα υπόλοιπα 137 νοσοκομεία. Θα σημάνει επίσης και την υπαγωγή τους σε ένα διαφορετικό και ελεγχόμενο σύστημα προμηθειών που δεν θα διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα.

Μέσα στις αλλαγές που θα υποστούν θα είναι και η συγχώνευσή τους. Πληροφορίες αναφέρουν πως στα σχέδια του υπουργού Υγείας Αν. Λοβέρδου είναι να συγχωνευθεί το Αρεταίειο με το «Αλεξάνδρα» και πιθανότατα να παραμείνει σε αυτόνομη λειτουργία το Αιγινήτειο. Ομως ένα βασικό πρόβλημα είναι πως οι νευρολογικές κλινικές που διαθέτει το Αιγινήτειο απαιτούν και τη συμβολή άλλων τμημάτων όπως παθολογικού, χειρουργικού κ.λπ., γεγονός που δεν αποκλείει τη σύμπραξη με άλλο νοσοκομείο.

Να σημειωθεί ότι τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα στοιχίζουν ετησίως στα κρατικά ταμεία 50 εκατ. ευρώ και το καθένα διαθέτει περίπου 200 κρεβάτια.

Στο μεταξύ όμως οι πανεπιστημιακοί κέρδισαν τη μάχη των ιδιωτικών τους ιατρείων. Στο «παζάρι» μεταξύ κυβέρνησης και «καθηγητάδων» θα επιτρέπεται πλέον και επίσημα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία αλλά με προϋποθέσεις. Πρέπει υποχρεωτικά να εργάζονται τα πρωινά στα νοσοκομεία για πέντε ημέρες, να κάνουν απογευματινό ιατρείο στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων για δύο ημέρες την εβδομάδα, να πραγματοποιούν μία εφημερία (δύο εφημερίες για τους πανεπιστημιακούς μικρότερης βαθμίδας). Θα έχουν όμως και το δικαίωμα να απασχολούνται στα ιδιωτικά τους ιατρεία για δύο ημέρες (μία για τους μικρότερης βαθμίδας).
Δ. ΕΥΘ.
 
ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: