Τετάρτη, Απριλίου 27, 2011

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Στην καταδίκη της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία, όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 400 άνθρωποι, προχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Σήμερα τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία.


Ο Μπαν Κι Μουν, ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις δολοφονίες των διαδηλωτών που ζητούν την απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και τόνισε πως οι αρχές της Συρίας έχουν υποχρέωση να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο,τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχουν επιτύχει μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε μια κοινή ανακοίνωση, καθώς η Ρωσία και η Κίνα που εξακολουθούν να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την επέμβαση στη Λιβύη, εμφανίζονται διστακτικές να υπογράψουν ένα κοινό ανακοινωθέν αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία, σε ένα κείμενο- προσχέδιο, καταδικάζουν την καταστολή των διαδηλωτών και στηρίζουν το αίτημα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για ανεξάρτητη διεξαγωγή έρευνας για τους θανάτους των διαδηλωτών.

Επίσης ο Μπαν Κι Μουν, τονίζει στην ανακοίνωσή του πως είναι "πεπεισμένος ότι μόνο ο διάλογος και πραγματικές μεταρρυθμίσεις" μπορούν να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών και να αποκαταστήσουν την ειρήνη και την τάξη στη Συρία.

Όμως ο Μπασάρ Τζαάφαρί, αντιπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ, απαντώντας στο αίτημα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας, δήλωσε πως η Συρία είναι σε θέση να διεξάγει από μόνη της και χωρίς εξωτερική βοήθεια, απόλυτα ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα.

"Η Συρία έχει κυβέρνηση και έχει και οργανωμένη πολιτεία ", τόνισε ο Μπασάρ Τζαάφαρί και πρόσθεσε ότι: "Μπορούμε να φέρουμε εις πέρας μόνοι μας, οποιαδήποτε έρευνα με απόλυτη διαφάνεια. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε...Λυπούμαστε για ότι συνέβη, αλλά και εσείς δεν θα πρέπει να αγνοείτε το γεγονός ότι, αυτή η αναταραχή και οι βίαιες διαμαρτυρίες, σε κάποιες από τις πτυχές τους, εμπεριέχουν κρυφές ατζέντες", δήλωσε ο ίδιος αφήνοντας αιχμές κατ΄αυτόν τον τρόπο ότι υπάρχουν ξένες κυβερνήσεις που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία.

Αρνήθηκε όμως να κατονομάσει τις κυβερνήσεις που η Δαμασκός θεωρεί ότι κρύβονται πίσω από την αναταραχή στη χώρα του, λέγοντας ότι ακόμη είναι "πολύ νωρίς", για να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν στο περιθώριο των συνομιλιών για τις εξελίξεις στη Συρία, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αρκετά δυτικά κράτη "φωτογραφίζουν το Ιράν να στηρίζει το καθεστώς της Συρίας και την καταστολή των διαδηλώσεων εκεί.

Νωρίτερα η Γαλλία και την Ιταλία είχαν ζητήσει από την Ε.Ε και τον ΟΗΕ να προβούν στη λήψη "αυστηρών μέτρων".

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, διευκρίνισε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να επέμβει αν δεν υπάρξει αντίστοιχο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, κάλεσε το Σύρο πρόεδρο να σεβαστεί τα νόμιμα αιτήματα του λαού του και να προχωρήσει σε άμεσες και ειλικρινείς μεταρρυθμίσεις. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται να προχωρήσουν στη λήψη ειδικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος που θα περιλαμβάνουν και πάγωμα προσωπικών καταθέσεων.

Παράλληλα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ έδωσε εντολή να πάρουν θέσεις στρατεύματα, σε προάστιο της Δαμασκού, παρότι είχε προηγηθεί η επέλαση των τεθωρακισμένων του στρατού της Συρίας στη πόλη Ντεραά, που προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή.

Σημειώνεται ότι η Ντεραά είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου η εξέγερση κατά του καθεστώτος Άσαντ. Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, λευκά λεωφορεία μετέφεραν περίπου 2.000 στρατιώτες με πλήρη εξάρτηση μάχης, στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας Δαμασκού, τη Ντουμά.

Η Ντουμά είναι το προάστιο από το οποίο προσπάθησαν αρκετές φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι δημοκρατικοί διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν πορεία προς το κέντρο της Δαμασκού, αλλά η πορεία τους ανεκόπη από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος.

Οι στρατιώτες κατά τη διάρκεια της νύχτας, έστησαν σημεία ελέγχου και σημεία εξακρίβωσης της ταυτότητας κατοίκων της περιοχής, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν και να συλλάβουν υποστηρικτές των δημοκρατικών διαδηλωτών.

Η οικογένεια Άσαντ ηγεμονεύει τη Συρία από το 1970, όταν ο Χαβέζ αλ-Άσαντ, πατέρας του σημερινού προέδρου κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα. Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ διαδέχθηκε τον πατέρα του στην εξουσία το 2000.

ΠΡΕΖΑ TV
27-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: