Κυριακή, Απριλίου 17, 2011

Η ΕΥΡΩΠΗ ΒΛΕΠΕΙ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ…ΚΑΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ…

Με το κακό να έχει ήδη τριτώσει στην ευρωζώνη, η Ισπανία ήταν εξαρχής ο μεγάλος φόβος του ντόμινο της κρίσης χρέους, καθώς εκπροσωπεί το 11% της οικονομίας της ευρωζώνης έναντι μόλις 6% που εκπροσωπούν Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία μαζί.
Στο πρόσφατο άτυπο eurogroup στο Γκοντόλο της Ουγγαρίας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης διαβεβαίωσαν ότι η Ισπανία δεν θα γίνει... Πορτογαλία. Το γεγονός ότι άντλησε 4,13 δισ. ευρώ μέσω ομολόγων τριετούς διάρκειας, μία μέρα (07/04) μετά την ανακοίνωση της Πορτογαλίας ότι προσφεύγει στον μηχανισμό στήριξης, θεωρήθηκε ενθαρρυντικό σημάδι ότι ίσως.. τη γλιτώσει.



Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά σημάδια που συντείνουν στο ότι η χώρα δύσκολα θα αποφύγει το πικρό ποτήρι της κρίσης χρέους. Το δημόσιο χρέος της Ισπανίας είναι σχετικά μικρό, 62% του ΑΕΠ στα τέλη του 2010, και προβλέπεται να φθάσει στο 72% του ΑΕΠ το 2015, κάτω και από τα επίπεδα της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ομως η Ισπανία έχει πολύ μεγάλο ιδιωτικό χρέος, 170% του ΑΕΠ. Οι ισπανικές περιφερειακές τράπεζες, γνωστές ως cajas, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, λόγω των επισφαλειών που έχουν συσσωρεύσει από την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων. Η ισπανική κυβέρνηση μιλά για «μαύρη τρύπα» 20 δισ. ευρώ, αλλά διάφοροι οίκοι αξιολόγησης και άλλοι αναλυτές ανεβάζουν το ποσό μεταξύ 50 και 100 δισ. ευρώ.

Η πρόσφατη μάλιστα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ από 1% σε 1,25% θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους κατόχους στεγαστικών δανείων, καθώς σχεδόν όλα τα στεγαστικά δάνεια στην Ισπανία έχουν δοθεί με βάση το επιτόκιο του euribor ενός έτους, το οποίο βρίσκεται ήδη στο 2% και συνεχώς αυξάνεται. Ετσι κι αλλιώς τα επιτόκια της ΕΚΤ, που ίσως φθάσουν στο 1,75% με 2% στα τέλη του έτους, θα επηρεάσουν την ανάπτυξη, σε μια χώρα που η ανεργία βρίσκεται ήδη στο 20% (35% για τους νέους ηλικίας 18-25 ετών).

Οι τιμές στα ισπανικά ακίνητα θεωρείται ότι δεν έχουν πέσει πολύ (18% από τα υψηλά του Ιουνίου του 2007), έχοντας αυξηθεί 106% από τότε που η Ισπανία εντάχθηκε στο ευρώ, το 1999. Είναι πιθανό, δηλαδή, να πέσουν κι άλλο, συσσωρεύοντας νέες επισφάλειες στις τράπεζες.

Το συνολικό άνοιγμα των ξένων τραπεζών σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία ανέρχεται στα 2,5 τρισ. δολάρια. Οι γερμανικές τράπεζες έχουν άνοιγμα 569 δισ. δολάρια, οι γαλλικές 380 δισ. δολ. και οι βρετανικές 431 δισ. δολ., σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: