Τρίτη, Μαΐου 17, 2011

Η ΜΕΡΚΕΛ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΞΑΝΑ ΚΑΘΕ ΣΚΕΨΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.


Να επιταχύνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ζήτησε χθες από την Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία -αφού απέρριψε για ακόμη μία φορά κάθε σκέψη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους- τάχθηκε «υπέρ» μιας εθελοντικής συνεννόησης με τους ιδιώτες ομολογιούχους πριν από το 2013 (όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης - ESM).«Ανοιχτός» στο ενδεχόμενο χορήγησης νέου δανείου στην Ελλάδα δήλωσε, εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, τονίζοντας όμως πως σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να επιβαρυνθεί και ο ιδιωτικός τομέας. «Εάν η Ευρωζώνη βοηθήσει την Ελλάδα να ''αγοράσει χρόνο'', δηλαδή εάν γίνει επιμήκυνση του χρέους της, τότε όλοι οι επενδυτές (τράπεζες-ταμεία) θα επιβαρυνθούν» είπε χαρακτηριστικά.


Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» ανέφερε στο μεταξύ πως το ΔΝΤ εκφράζει αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τις δέουσες μεταρρυθμίσεις, ενώ δυσαρεστημένη με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται είναι και η Κομισιόν.

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι στο ΔΝΤ επικρατεί απογοήτευση για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων (κυρίως στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων) που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η Αθήνα.

Η «Die Welt» δημοσιεύει επίσης δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου Ρεν, κατά τον οποίο «η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και να διασφαλίσει ότι θα υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».

Aναδιάρθρωση
Κόντρα ΕΚΤ - Βερολίνου

Η εφημερίδα «Die Welt» αποκαλύπτει την «κόντρα» που υπάρχει μεταξύ της ΕΚΤ και του Βερολίνου για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ειδικότερα η ΕΚΤ θεωρεί ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν τη στηρίζει πλέον, σε σημείο που να τίθεται σε κίνδυνο η ανεξαρτησία της.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η συζήτηση αν και κατά πόσον είναι αποτελεσματική και εφικτή μια περιορισμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ενώ η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει μια επιμήκυνση για τα ελληνικά ομόλογα και μείωση των επιτοκίων, η ΕΚΤ αντιδρά έντονα σε ένα τέτοιο βήμα.

Κατερίνα Κοσμά
ΠΡΕΖΑ TV
17-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: