Πέμπτη, Μαΐου 19, 2011

ΚΙΝΑ: Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Μετά την παραίτηση του Στρος Καν από την ηγεσία του ΔΝΤ σαν επακόλουθο της σύλληψής του στην Ν. Υόρκη με την κατηγορία απόπειρας βιασμού, η Κίνα δήλωσε πως η επιλογή της ηγεσίας του ΔΝΤ πρέπει να γίνεται με βάση τις αρχές «της αξίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης». "Παρατηρούμε τη σχετική κατάσταση και παρακολουθούμε τις εξελίξεις" δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Jiang Yu, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου επαναλαμβάνοντας τη στάση της Κίνας. "Πάντα πιστεύαμε πως το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να μεταρρυθμίζει τις δομές και διακυβέρνησή του επιλέγοντας την ηγεσία του με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της αξιοσύνης και της δικαιοσύνης. Από θέση αρχής πιστεύουμε πως οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να εκπροσωπούνται στα ηγετικά επίπεδα" δήλωσε ο Jiang.


Στο μεταξύ και ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα δήλωσε σήμερα πως ο επόμενος γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρέπει να εκλεγεί μέσω μιας ανοικτής και διαφανούς διαδικασίας. Ο Νόντα αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν ο διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος ή από κάποια αναδυόμενη οικονομία, τονίζοντας απλά πως η επιλογή του θα πρέπει να βασίζεται στις ικανότητές του.

Σημειώνεται πως πριν ακόμη από την παραίτηση του Στρος Καν, οι αναδυόμενες χώρες είχαν αρχίσει να κινούνται σχετικά με το ζήτημα της διαδοχής στην ηγεσία του ΔΝΤ, αφού αναμενόταν η μετακίνηση του Καν στη Γαλλία ως υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη από τις αναδυόμενες οικονομίες που θα αυξήσει το ειδικό της βάρος στο ΔΝΤ μετά περσινή σχετική συμφωνία που αντανακλά την αυξανόμενη οικονομική ισχύ της χώρας.
ΠΡΕΖΑ TV
19-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: