Πέμπτη, Μαΐου 19, 2011

ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: ΓΚΡΙΖΑΡΕ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ – ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ…ΚΑΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΣΟ…

Στις «γκρίζες ζώνες» έχει συμπεριλάβει τα κατοικημένα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι η Τουρκία, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνάντηση που είχε τον Ιούνιο του 2009 με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αγκυρα Τζέφρι.Σε τηλεγράφημά του ο Αμερικανός πρεσβευτής (αποκαλύφθηκε από τα WikiLeaks και δημοσιεύθηκε στα «Νέα») περιγράφει συνάντησή του με τον κ. Νταβούτογλου (23 Ιουνίου 2009) κατά τη διάρκεια της οποίας απέρριψε τις συστάσεις των Αμερικανών για αποφυγή υπερπτήσεων στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι, υποστηρίζοντας ότι είναι... «γκρίζες ζώνες».

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η κυριαρχία σε αυτούς τους «βράχους είναι υπό αμφισβήτηση, όπως και στο Κάρντακ» (σ.σ.: η τουρκική ονομασία των Ιμίων) και η «Ελλάδα επιλέγει συγκεκριμένα θέματα για να κινητοποιήσει τις ΗΠΑ αντί να αντιμετωπίσει το σύνολο του Αιγαίου με σφαιρικό τρόπο».

Αμφισβήτηση
Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των δύο νησιών, καθώς μέχρι προσφάτως η τουρκική πλευρά απέδιδε τις υπερπτήσεις σε δήθεν ελιγμούς που υποχρεώνονται να κάνουν τα τουρκικά μαχητικά που «ανακόπτονται παράνομα» από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η αποκάλυψη αυτή ρίχνει τη σκιά της όμως και στις διερευνητικές επαφές, καθώς η ελληνική πλευρά άφηνε να εννοηθεί ότι ο κ. Νταβούτογλου και η κυβέρνηση Ερντογάν έχουν αφήσει κατά μέρος τις «γκρίζες ζώνες». Αυτό όχι μόνο διαψεύδεται από τη δήλωση Νταβούτογλου, αλλά φαίνεται, αντίθετα, ότι έχει υπάρξει και διεύρυνση της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ότι «δεν ανεχόμαστε αμφισβήτηση και δεν υπάρχει αμφιβολία ούτε για σπιθαμή ελληνικής γης» και κάλεσε τους «φίλους μας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου να το βάλουν καλά στο μυαλό τους».

Και χθες πάντως συνεχίστηκε η παράνομη δραστηριότητα της τουρκικής Αεροπορίας, καθώς 3 σχηματισμοί από 18 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 2 ήταν οπλισμένα, έκαναν 18 παραβάσεις εντός FIR Αθηνών και 26 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο, ενώ υπήρξαν και πτήσεις ελικοπτέρων και CN-235.
ΠΡΕΖΑ TV
19-5-2011

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και στα δύο νησιά αυτά έχει καταδρομείς απάνω απο το 1997 (εχω υπηρετήσει εκεί).
ότι και να κάνουν θα υπάρξει ένοπλη σύγκρουση με νεκρούς εκατέρωθεν οπότε (θέλω να) πιστεύω οτι δεν θα κάνουν τέτοιο λάθος που θα τελειώσει μιά και καλή τις (όποιες) προσπάθειες συμφιλίωσης

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ ΠΡΕΖΑ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΥ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ "ΦΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ" ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ..ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Η ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ "ΘΕΛΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟ ΦΙΛΟ? ΚΡΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΞΙΛΟ"..