Τρίτη, Μαΐου 24, 2011

«ΑΝΟΙΓΕΙ» ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ, ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ

«Ανοίγει» το επάγγελμα του συμβολαιογράφου ως προς την ιθαγένεια, με σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι, η ιθαγένεια πλέον δεν αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα φυσικά.
Στη χώρα μας παραμένουν όλες οι άλλες προϋποθέσεις εισόδου στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου που είναι: 1) η συμπλήρωση του 28ου έτους της ηλικίας 2) η κατοχή πτυχίου Νομικής σχολής 3) άδεια άσκησης επαγγέλματος δικηγόρου με διετή δικηγορία και 4) επιτυχία στις ετήσιες εξετάσεις που πραγματοποιούνται.
Παράλληλα, με αφορμή την απόφαση αυτή, το Συμβούλιο των Συμβολαιογράφων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Οι συμβολαιογράφοι της Ευρώπης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αναγνώριση από το Δικαστήριο της ιδιαιτερότητας του συμβολαιογραφικού λειτουργήματος.


Λαμβάνοντας υπόψη την ουσιαστική αποστολή του συμβολαιογράφου, η οποία είναι να βεβαιώνει, ύστερα από τον έλεγχο νομιμότητας, την αυθεντικότητα των νομικών πράξεων και των συμβάσεων που καταρτίζει για τους Ευρωπαίους πολίτες, τα κράτη - μέλη διατηρούν το δικαίωμά τους να καθορίζουν τους όρους άσκησης του συμβολαιογραφικού λειτουργήματος».
Επιπλέον, «οι συμβολαιογράφοι της Ευρώπης», συνεχίζει η ανακοίνωση, «θεωρούν στοιχείο εμπλουτισμού τη δυνατότητα υποδοχής αλλοδαπών στις τάξεις τους, γνωρίζοντας ότι θα υπόκεινται στους ίδιους ελέγχους και στους ίδιους κανόνες άσκησης του επαγγέλματος που καθορίζουν τα κράτη - μέλη».
Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Βλαχάκης, αναφερόμενος στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι «τα κράτη - μέλη δεν μπορούν να επιτρέπουν την πρόσβαση στο συμβολαιογραφικό επάγγελμα μόνο στους υπηκόους τους».
«Κατά συνέπεια», πρόσθεσε, «το λειτούργημα του συμβολαιογράφου θα μπορεί να ασκηθεί σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος από οποιονδήποτε πολίτη του, εφόσον αυτός πληροί τις λοιπές, πλην ιθαγένειας, προϋποθέσεις για το διορισμό του, σύμφωνα με το ειδικότερο δίκαιο κάθε κράτους (ειδικές σπουδές, επιτυχία σε διαγωνισμό, μακροχρόνια άσκηση)».
Από την πλευρά του, ο Rudolf Kaindl, πρόεδρος του Συμβουλίου των Συμβολαιογράφων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κατάργηση της απαίτησης της ιθαγένειας δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την παροχή μιας νομικής δημόσιας υπηρεσίας κοντά στον πολίτη και στις επιχειρήσεις.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι Συμβολαιογράφοι της Ευρώπης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αναγνώριση από το Δικαστήριο του ιδιαίτερου καθεστώτος, που συνδέεται με το συμβολαιογραφικό επάγγελμα».

ΠΡΕΖΑ TV
24-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: