Πέμπτη, Μαΐου 05, 2011

ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ

Στις κάλπες προσφεύγουν σήμερα οι Βρετανοί πολίτες σε μια σειρά εθνικών και τοπικών εκλογών, όπως επίσης και για ένα δημοψήφισμα με το οποίο θα αποφασισθεί ο τρόπος εκλογής των βουλευτών. Εκλογές, λοιπόν, θα γίνουν για την Βουλή της Σκωτίας, την Ουαλική Εθνοσυνέλευση και την Βορειοιρλανδική Εθνοσυνέλευση, όπως επίσης θα λάβουν χώρα εκλογές για 279 Αγγλικά δημοτικά συμβούλια.


Οι ψηφοφόροι θα αποφανθούν επίσης σχετικά με την πρόταση των Φιλελευθέρων Δημοκρατών για αλλαγή στο εκλογικό σύστημα το οποίο ισχύει σήμερα και είναι μονοεδρικό-πλειοψηφικό.

Υπενθυμίζεται πως οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είχαν πριν από ένα χρόνο θέσει ως βασικό όρο για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση -όταν στις εκλογές κανένα κόμμα δεν είχε αυτοδυναμία- να τεθεί σε δημοψήφισμα η πρότασή τους για αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, με το σύστημα της εναλλακτικής ψήφου, μια μορφή αναλογικής.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σύστημα, για να εκλεγεί ένας βουλευτής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων. Διαφορετικά ακολουθεί η διαδικασία του σταδιακού αποκλεισμού των υποψηφίων στη λίστα και ανακατανομή των ψήφων τους μέχρι ένας υποψήφιος να συγκεντρώσει το ποσοστό του 50%.

Το νέο σύστημα απορρίπτεται από το Συντηρητικό κόμμα με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον υπουργό των Οικονομικών Τζορτζ 'Οσμπορν, ενώ υποστηρίζεται από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και το επίσημο Εργατικό κόμμα. Σημειώνεται πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΟΧΙ θα συγκεντρώσει ποσοστό 66% έναντι 33% υπέρ του ΝΑΙ.

Το δημοψήφισμα αυτό έχει προκαλέσει ρήγμα στους κόλπους της συμμαχικής κυβέρνησης με τους Φιλελεύθερους να καλούν τους ψηφοφόρους σε "μια ανοιχτή συμμαχία εναντίον των Συντηρητικών".

Ένας από τους λόγους αυτής της αντιπαράθεσης ίσως είναι το γεγονός ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση έχουν χάσει το 50% της δημοτικότητας που είχαν στις δημοσκοπήσεις πριν από ένα χρόνο και, εάν τα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές σήμερα είναι ιδιαίτερα αρνητικά γι' αυτούς, δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα τους.

Πάντως, τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών προβλέπεται να είναι μάλλον δυσάρεστα για τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, ιδιαίτερα στις περιοχές της Βόρειας Αγγλίας, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βελτιώνει συνεχώς την θέση του το Εργατικό κόμμα.

Ψηφοφορία θα γίνει επίσης σήμερα για την εκλογή δημάρχων  στο Μανσφίλντ, στο Μιντλεσμπρόου, στο Τορμπάι και στο Μπέντφορντ.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 σήμερα το πρωί (στις 9:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 10:00 το βράδυ (ώρα Βρετανίας).
ΠΡΕΖΑ TV
5-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: