Τρίτη, Μαΐου 17, 2011

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑ ΚΑΝ ΕΠΟΧΗ

Μετά το σοκ της υπόθεσης του Στρος-Καν, μέχρι πρότινος υποψηφίου των Γάλλων Σοσιαλιστών για την προεδρία, τα μέλη του Κόμματος συναντώνται σήμερα, εκτάκτως, για συνομιλίες με θέμα τη διαχείριση της κρίσης στην μετά Στρος-Καν εποχή και τον καθορισμό της στάσης που θα τηρήσουν ενόψει των εκλογών του 2012. Όπως άφησε να εννοηθεί η ηγέτις του κόμματος, Μαρτίν Ομπρί αλλά και άλλα στελέχη, το σοκ ήταν μεγάλο γιατί το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε βασισθεί στον Στρος Καν ο οποίος θεωρείτο ο επικρατέστερος νικητής των εκλογών που θα απομάκρυνε από την προεδρία τον συντηρητικό πρόεδρο Σαρκοζί, τον οποίον οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στην τρίτη θέση, μετά την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν.


Τώρα τα στελέχη του ΣΚ προσπαθούν να "αποστασιοποιηθούν" από την καταρρακωμένη τηλεοπτική εικόνα του Στρος-Καν και να επικεντρωθούν στο πως θα νικήσουν τον Σαρκοζί τον επόμενο Απρίλιο.

Πάντως, το πολιτικό σκηνικό μπορεί να αλλάξει. Η Λε Πεν ενδέχεται να επωφεληθεί αποσπώντας μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον εξαιτίας του σκανδάλου. Παρόμοια εξέλιξη μπορεί να υπάρξει και με τον Σαρκοζί, του οποίου η προεκλογική εκστρατεία θα επικεντρωθεί στο να νικήσει την Λε Πεν στον πρώτο γύρο για να αντιμετωπίσει την Αριστερά στον δεύτερο.

"Ο Σαρκοζί επωφελείται οριακά από την σύλληψη του Στρος-Καν," δηλώνει ο αναλυτής της Eurasia Group, Αντόνιο Μπαρόζο, παρατηρώντας ότι ο Σαρκοζί θα υποστεί απώλειες από κεντρώα μέλη του κόμματός του που θα "αλλάξουν στρατόπεδο".

Με την ακύρωση της υποψηφιότητας του Στρος Καν, η Ομπρί πιέζεται να μπει στην κούρσα μαζί με τον πρώην ηγέτη του κόμματος Φρανσουά Ολάντ. Αμφότεροι είναι βετεράνοι αριστεροί πολιτικοί με ισχυρή βάση στήριξης, που όμως μπορεί να μην έχουν την απαιτούμενη ζωντάνια ώστε να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ψήφους. Επιπλέον μειονεκτούν σε ορισμένους τομείς.

Έτσι, η 60χρονη Ομπρί που ήταν η "αρχιτέκτονας" της 35ωρης εβδομαδιαίας εργασίας στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 και διαθέτει πολιτική επιρροή καθώς είναι κόρη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, δεν θεωρείται χαρισματική στη διοργάνωση προεκλογικής εκστρατείας.

Επίσης, ο 56χρονος Ολάντ δεν υπήρξε ποτέ υπουργός, κάτι που θεωρείται μειονέκτημα, και στερείται διεθνούς εμπειρίας. Όμως, χωρίς τον Στρος Καν προβάλλει μάλλον σαν φαβορί των Σοσιαλιστών στην κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας και θεωρείται καλύτερος στην προεκλογική εκστρατεία από την Ομπρί. Θα υπερτερούσε και της πρώην συντρόφου του, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που έχασε στις εκλογές του 2007, αλλά σχεδιάζει μία νέα προσπάθεια.

Στην πρώτη μετά τη σύλληψη του Στρος Καν δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε μικρό δείγμα από την εταιρία Harris Interactive για λογαριασμό της εφημερίδας Le Parisien ο Ολάντ φάνηκε να εξασφαλίζει το 49% στις προκριματικές εκλογές των Σοσιαλιστών για την επιλογή του υποψηφίου του κόμματος, ενώ η Ομπρί μόλις 23%.

Πάντως, οι αναλυτές αναμένουν να προκύψουν κι άλλοι υποψήφιοι, κυρίως ο πρώην πρωθυπουργός Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος και θα έχει το μεγαλύτερο "ειδικό βάρος" μεταξύ των αριστερών υποψηφίων καθώς και ο δήμαρχος του Παρισιού, Μπερτράν Ντελανοέ, δημοφιλής για τα ευφάνταστα έργα του στην πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΕΖΑ TV
17-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: