Τρίτη, Μαΐου 17, 2011

ΣΕ «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ» ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΣΦΑΓΗ ΕΡΓΑΤΩΝ

Σε «κατάσταση πολιορκίας» κήρυξε την περιοχή Πετέν της Γουατεμάλας, κοντά στο Μεξικό, ο πρόεδρος της χώρας Άλβαρο Κολόμ. Σε αγρόκτημα της περιοχής σφαγιάστηκαν το Σαββατοκύριακο 27 εργάτες, μία ενέργεια που αποδίδεται στο καρτέλ των ναρκωτικών Σέτας.

Η κατάσταση πολιορκίας, που θα ισχύει για 30 ημέρες, δίνει στις αρχές το δικαίωμα να απαγορεύουν τις διαδηλώσεις και στην αστυνομία να πραγματοποιεί νυχτερινές εφόδους στην περιοχή, η οποία απέχει 600 χλμ. βόρεια από την πρωτεύουσα.

"Το υπουργικό συμβούλιο κήρυξε την περιφέρεια Πετέν σε κατάσταση ανάγκης και αύριο θα επιστρέψω εκεί για να διευθύνω τις επιχειρήσεις και να συλλάβουμε αυτά τα άτομα, σε συνεργασία με το στρατό και την αστυνομία", είπε ο Κολόμ. "Ήδη συλλάβαμε ένα άτομο ενώ δύο κακοποιοί σκοτώθηκαν σε μια επιχείρηση στην οποία τραυματίστηκαν και δύο αστυνομικοί", πρόσθεσε.



Οι δράστες της σφαγής, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας έπειτα από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, φαίνεται ότι αναζητούσαν τον ιδιοκτήτη του αγροκτήματος "Λος Κόκος" για να τον σκοτώσουν, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών της Γουατεμάλας, Κάρλος Μενοκάλ.

Οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για τη σφαγή στους Σέτας, μια οργάνωση που ίδρυσαν πρώην στελέχη των ειδικών δυνάμεων του μεξικανικού στρατού. Η Γουατεμάλα τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε "διάδρομο" για τη μεταφορά ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, από τη Νότια Αμερική προς τις ΗΠΑ.

ΠΡΕΖΑ TV
17-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: