Τρίτη, Μαΐου 24, 2011

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ: ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ

Ανοιχτά δηλώνουν ότι θα κρατήσουν τα πανεπιστήμια οι πρυτάνεις 16 από τα 24 πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Χθες συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη έπειτα από πρόσκληση της πρυτανείας του ΑΠΘ, ενώ δεν έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι 8 πανεπιστημίων.
Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, τα 4 πανεπιστήμια έχουν πρυτανικές εκλογές, ενώ τα άλλα 4 έχουν «διοικήσεις διορισμένες από το υπουργείο Παιδείας». Δήλωσαν ότι τα πανεπιστήμια δεν θα ανεχτούν πλέον καμία συρρίκνωση ή καταρράκωση του κύρους τους.


Οι πρυτάνεις αποφάσισαν ομόφωνα και κατέθεσαν σε ψήφισμά τους την πεποίθησή τους ότι η κρίση θα ξεπεραστεί μόνο αν τα πανεπιστήμια παίξουν ενεργό ρόλο και αν η πολιτεία εκμεταλλευτεί τη γνώση. «Το πανεπιστήμιο πρέπει να μείνει ανοιχτό, και θα μείνει ανοιχτό πάση θυσία» και «δεν νοείται έξοδος από τη κρίση χωρίς παιδεία, χωρίς πανεπιστήμια. Η επιστημονική γνώση, η έρευνα και η καινοτομία είναι οι τρεις βασικές και θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ανατροπή της ύφεσης και την έξοδο από την κρίση».

Αυτά δήλωσαν χθες, εκπροσωπώντας τα πανεπιστήμια, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος της συνόδου των πρυτάνεων και πρόεδρος Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μέλος του τριμελούς προεδρείου της συνόδου των πρυτάνεων, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, και ο πρύτανης του ΑΠΘ και διοργανωτής της χθεσινής συνάντησης Γιάννης Μυλόπουλος.

Τα πανεπιστήμια εκπέμπουν SOS αλλά και κραυγή αγωνίας για τη συρρίκνωση της χρηματοδότησης και τα όσα ακούγονται και γράφονται περί περικοπών, αναστολών, καταργήσεων, συγχωνεύσεων, παρεμβάσεων από την πλευρά του υπουργείου, φημών, που δημιουργούν ανασφάλεια, αβεβαιότητα, αμηχανία, αλλά και τρομοκρατία, σε μαθητές, φοιτητές και τους γονείς τους, τόνισαν οι τρεις πρυτάνεις.

Δήλωσαν ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας αναλαμβάνει την ηθική, τη διοικητική και την πολιτική ευθύνη της λειτουργίας των πανεπιστημίων, αλλά απέδωσαν «και σ' εκείνους που έχουν ευθύνες, για τη σημερινή κατάσταση, το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί».

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

ΠΡΕΖΑ TV
24-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: