Τρίτη, Μαΐου 17, 2011

ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Ανοχύρωτη βρίσκει την Ελλάδα η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, η δασοπροστασία στη χώρα μας αποδεικνύεται «χρονίως πάσχουσα» παρά τις τραγικές εμπειρίες των τελευταίων ετών.Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρθηκε σε ημερίδα για την ελληνική δασοπονία που διοργανώθηκε χθες στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Συστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας δεν αξιοποιούνται στο έπακρο, ενώ μπορούν να λειτουργήσουν ως παράγοντας άμβλυνσης της οικονομικής κρίσης.


Οπως επισημαίνει η οργάνωση, οι προβλεπόμενοι πόροι παρότι έχουν εγκριθεί δεν έχουν κατανεμηθεί εγκαίρως στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας για αντιπυρικά έργα είναι φέτος μειωμένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, η στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ελλιπής, παρατηρούνται κενά σε ζητήματα κεντρικής οργάνωσης, η δασική έρευνα υστερεί ενώ η ενημέρωση του κοινού απουσιάζει εντελώς.

«Με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα να αποτελεί το άλλοθι για κάθε πιθανή ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, η φετινή αντιπυρική περίοδος μας βρίσκει για ακόμη μία φορά απροετοίμαστους», δήλωσε ο διευθυντής της WWF Δημήτρης Καραβέλλας. «Παρότι η οικονομική κρίση έχει επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη μείωση της πενιχρής χρηματοδότησης, τα χρονίζοντα προβλήματα στον συγκεκριμένο τομέα απαιτούν κυρίως πολιτική βούληση και δευτερευόντως οικονομικούς πόρους».

Η WWF επισημαίνει ότι η βελτίωση της κατάστασης απαιτεί συντονισμό και έγκαιρο προγραμματισμό και καταθέτει την πρότασή της, οι βασικοί άξονες της οποίας έχουν ως εξής:

    Κεντρικός Σχεδιασμός: Η προσπάθεια συντονισμού των υπουργείων Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη δεν έχει επιφέρει πρόοδο στο θέμα της δασοπροστασίας.
    Εμφαση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή: Παρότι η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί κυρίως πρόληψη, οι ΟΤΑ περιμένουν μέχρι σήμερα 23 εκ. ευρώ για εργασίες αντιπυρικής προστασίας, ενώ δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί τα υπάρχοντα κονδύλια -ύψους 45 εκ. ευρώ- από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
    Κοινωνική εγρήγορση - εθελοντική συμμετοχή: Κατηγοριοποίηση και ανανέωση του Μητρώου Εθελοντών, ενιαία πιστοποιημένη εκπαίδευση, ασφάλιση, σαφές πλαίσιο αξιοποίησης και ενεργοποίησης, υλική ενίσχυση είναι μερικά από όσα απαιτούνται.

Κατερίνα Ροββά
ΠΡΕΖΑ TV
17-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: