Κυριακή, Μαΐου 15, 2011

ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΚΑΙ CIA ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ...

Για «φόβους» και «δυσπιστία» που διέπουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις, μίλησε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, κατά την παρουσία της στο ετήσιο συνέδριο για τον στρατηγικό και οικονομικό διάλογο Κίνας- ΗΠΑ, που ολοκληρώθηκε την Τρίτη.Πράγματι, οι Κινέζοι ανησυχούν για το τεράστιο έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού (1,4 τρισ. δολάρια φέτος) που συνεχώς αυξάνει και το ενδεχόμενο αύξησης του πληθωρισμού και νέας υποχώρησης του δολαρίου. Οι φόβοι τους δεν είναι αβάσιμοι, αφού το ύψος των ομολόγων που κατέχουν ανέρχεται στα 1, 16 τρισ. δο­λάρια.
Οι Αμερικανοί, από την πλευρά τους, ανησυχούν πως οι Κινέζοι θα μπορούν στο άμεσο μέλλον να χρησιμοποιούν τα ομόλογα ως μοχλό πίεσης προς την Ουάσιγκτον ώστε να πετυχαίνουν τους στόχους τους αλλά και να μην υποκύπτουν στις αμερικανικές πιέσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά το γουάν. Εδώ και καιρό, οι ΗΠΑ ζητούν την ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, θεωρώντας το υποτιμημένο σε υπερβολικό ποσοστό- 15-40%-, με αποτέλεσμα τα κινεζικά προϊόντα να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά στις αγορές, ακόμα και στην αμερικανική.Επιπλέον, εκφράζονται πλέον φόβοι και για το αν οι Κινέζοι χρησιμοποιούν τα χρήματα από τους τόκους που λαμβάνουν από τις ΗΠΑ για στρατιωτικές δαπάνες, ώστε να καταστούν στρατιωτική υπερδύναμη.

Νομοσχέδιο
Οι φόβοι αυτοί εκφράστηκαν και επισήμως στο νομοσχέδιο για τις Στρατιωτικές Δαπάνες του 2012 που υποβλήθηκε προς έγκριση από την Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής, Χάουαρντ ΜαΚέον, ζητούν από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου να δημοσιεύσει (εντός 30 ημερών) το ποσό των τοκοχρεολυσίων που έχουν καταβάλει τα πέντε τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ στην Κίνα και, παράλληλα, να διερευνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή το Πεντάγωνο και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, κατά πόσο το ποσό αυτό που εισπράττουν οι Κινέζοι αντιπροσωπεύει «απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Ο υπουργός Αμυνας και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών θα έχουν στη διάθεσή τους 120 μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, προκειμένου να ενημερώσουν το Κογκρέσο για το κατά πόσον η Κίνα θα μπορούσε να εξασφαλίσει στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ, εξαιτίας της θέσης της ως πιστωτή.

Είναι πρόεδρος της επιτροπής για τις ένοπλες δυνάμεις
ΜακΚέον ο νέος εξολοθρευτής

Από τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικάνοι επικράτησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου για τη μερική ανανέωση του Κογκρέσο, παρατηρείται η υιοθέτηση μιας…. γερακίσιας πολιτικής σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα.

Πρωτοστάτης αυτής της αλλαγής θεωρείται ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής για τις Ενοπλες Δυνάμεις, Χάουαρντ Μακέον.

Θυμίζει Ρέιγκαν
Ο ΜακΚέον, που εκλέγεται βουλευτής Καλιφόρνιας από το 1993, είχε ταχθεί υπέρ των πολέμων σε Αφγανιστάν και Ιράκ, έχει ψηφίσει υπέρ της αύξησης των χρημάτων που δίνονται για τα στρατεύματα σε αυτές τις δύο χώρες. Θεωρείται πως απηχεί πολιτικές της εποχής Ρέιγκαν, υποστηρίζοντας πως η «ειρήνη θα επιτευχθεί μέσω της δύναμης» και υποστηρίζει πως το Γκουαντάναμο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό.

Εχει επίσης αντιτεθεί στη μείωση του στρατιωτικού προϋπολογισμού, δηλώνοντας πως «ένας αμυντικός προϋπολογισμός σε παρακμή, υποδηλώνει και μία Αμερική σε παρακμή». Αξίζει να σημειωθεί, πως οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες των προεκλογικών του εκστρατειών είναι μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις, όπως η Lockheed Martin.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
katsarou@pegasus.gr

ΠΡΕΖΑ TV
15-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: