Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2011

ΙΣΩΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΠΑΚΕΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ


Παράταση μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου παίρνει η λήψη αποφάσεων για την παροχή νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ την ίδια στιγμή το Βερολίνο εμφανίζεται να απομακρύνεται από την προηγούμενη θέση του για υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο 2ο πρόγραμμα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται στελέχη τραπεζικών ομίλων της Ευρωζώνης, η Γερμανία ζητάει να καθυστερήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο η απόφαση για το 2ο πακέτο, το ύψος του οποίου υπολογίζεται πως ενδεχομένως θα ξεπεράσει τα 120 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή και όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Financial Times, η Γερμανία δεν επιμένει πλέον στην ανταλλαγή των παλιών ομολόγων της Ελλάδας με νέα μεγαλύτερης διάρκειας.

Επικαλούμενη αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης  η εφημερίδα αναφέρει πως η Γερμανία πιστεύει πως το επείγον της συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στην ρύθμιση του ελληνικού χρέους μειώθηκε μετά τη δήλωση του ΔΝΤ πως είναι έτοιμο να υποστηρίξει την καταβολή της επόμενης (5ης) δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου.

Εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προτείνει στο έκτακτο συμβούλιο του Eurogroup να γίνει ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες με νέα ομόλογα, τα οποία θα έχουν μεγαλύτερη κατά 7 χρόνια περίοδο λήξης.

Στην πρόταση αυτή αντέδρασε η ΕΚΤ, που θέλει η όποια συμμετοχή των ιδιωτών να γίνει με τρόπο που δεν θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός ή να προκαλέσει την υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία της χρεοκοπίας. Η ΕΚΤ προτιμά τη μέθοδο της ανακύκλωσης των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή της επαναγοράς τους σε εθελοντική βάση, όταν λήγουν οι υφιστάμενοι τίτλοι.

Σημειώνεται πως οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης δήλωσαν πως η πρόταση Σόιμπλε θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία της χώρας και πως η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γαλλία πιέζουν για μία ηπιότερη λύση που να περιλαμβάνει εθελοντική ανακύκλωση του χρέους.

Επίσημοι παράγοντες παραδέχονταν πως οι διχογνωμίες στην αντιμετώπιση της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στη νέα συμφωνία θα μπορούσε να καθυστερήσει την λήψη απόφασης πέραν της συνάντησης κορυφής της ΕΕ την προσεχή εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΕΖΑ TV
16-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: