Παρασκευή, Ιουνίου 10, 2011

ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΦΡΙΚΗΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Δεύτερο παιδί προκύπτει ότι βασάνισαν φρικτά μέχρι θανάτου οι καθεστωτικοί ασφαλίτες στη Συρία, ενώ οι ισχυρές δυνάμεις που διοικεί ο προεδρικός αδελφός Μάχερ αλ Ασαντ πολιορκούν την Τζιζρ αλ Σουγκούρ, αλλά πολλές ενδείξεις μυστικών διπλωματικών ενεργειών Αγκυρας-Δαμασκού φέρεται ότι καθυστερούν την επέμβασή τους.
Παρά το πιξελάρισμα που κάλυπτε εν μέρει κάποια επίμαχα σημεία, οι εικόνες στο λαθραία βγαλμένο από τη Συρία βίντεο που μετέδωσε χθες το δορυφορικό δίκτυο AlJazeera σήκωναν την τρίχα από φρίκη: Το βαρύτατα κακοποιημένο σώμα του 15χρονου Θάμερ αλ Σάχρι έφερε τραύμα από σφαίρα, του έλειπε ένα μάτι, τα μισά δόντια του σπασμένα, όπως και ο σβέρκος του και ένα του πόδι!... Το αγόρι από την Τζίζα, χωριό κοντά στην Ντέραα, στη νότια Συρία, είχε χαθεί από τις 29 Απριλίου, όταν μαζί με τον φίλο του, το 13χρονο Χάμζα αλ Χατίμπ, πήγαν να διαδηλώσουν εναντίον του καθεστώτος.



Φίλος του 13χρονου

Πριν από λίγες μέρες, όταν το ανάλογα κακοποιημένο σώμα του Χάμζα παραδόθηκε, πάνω από μήνα μετά, στους δικούς του για να κηδευτεί, η συριακή εξέγερση απέκτησε τον δικό της μικρό μάρτυρα-σύμβολο. Το σώμα του 15χρονου Θάμερ δόθηκε στους δικούς του προχθές, έξι ολόκληρες εβδομάδες μετά τη μέρα που χάθηκε. Χιλιάδες άνθρωποι, όλη η Τζίζα, πήγαν στην κηδεία του. Η εξέγερση έχει δεύτερο μικρό μάρτυρα τώρα.

Στο μεταξύ, στη Δαμασκό, χθες παρέδιδε το πόρισμά της η διορισμένη από το καθεστώς επιτροπή έρευνας των συνθηκών του θανάτου του 13χρονου Χάμζα: Ανακοίνωσε ότι «δεν βρήκε ίχνη βίας ή βασανισμού στο σώμα του», εκτός από τραύματα από σφαίρες, στηρίζοντας την επίσημη εκδοχή που αρνιόταν ότι το αγόρι είχε βασανιστεί μέχρι θανάτου, αλλά είχε σκοτωθεί από πυρά εναντίον των διαδηλωτών.

Στα σύνορα με Τουρκία

Επίσης, η Ρίιμ Χαντάντ, εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Πληροφοριών, επιβεβαίωσε ότι στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται γύρω από την παραμεθόρια με την Τουρκία πόλη Τζιζρ αλ Σουγκούρ, οι οποίοι όμως κλήθηκαν από κατοίκους για να τους προστατέψουν από τη βία των «ένοπλων συμμοριών». Ισχυρίστηκε δε ότι δεν υπάρχει κύμα Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, αλλά «φυσιολογική διέλευση ανθρώπων που επισκέπτονται τους συγγενείς τους στην άλλη μεριά των συνόρων».

Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος προετοιμάζει και δεύτερο καταυλισμό υποδοχής Σύρων προσφύγων στο χωριό Αλτίνοζου, αφού ο υπάρχων στο παραμεθόριο Γιαγλάνταγι δεν φτάνει να στεγάσει όλες τις νέες και αναμενόμενες αφίξεις. Στους διαβιούντες στον καταυλισμό οι τουρκικές αρχές απαγορεύουν να μιλήσουν σε εκπροσώπους των ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή, ανεπισήμως, έρχονταν στο φως πληροφορίες για κινήσεις μυστικής διπλωματίας της κυβέρνησης Ερντογάν με το συριακό καθεστώς, με αποτέλεσμα η Αγκυρα να δεχτεί στο έδαφός της όσους Σύρους φεύγουν από τη χώρα, με αντάλλαγμα -προσωρινά έστω- αποκλιμάκωση της βίας από τη σύμμαχο Δαμασκό.

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
10-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: