Παρασκευή, Ιουνίου 10, 2011

NEW YORK TIMES: Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤ

Να μεταφέρει το 40% του ελληνικού δημόσιου χρέους, περί τα 133 δισ. ευρώ, στην ΕΚΤ σκόπευε ο Ελληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει «πολύ ριζοσπαστικό», η Ελλάδα θα μεταβίβαζε στην ΕΚΤ το 40% του χρέους, με την υποχρέωση η κεντρική τράπεζα να πλήρωνε τις ελληνικές οφειλές με την έκδοση δικού της ευρωομολόγου.



«Θα ήταν "μία αναδιάρθρωση χωρίς κούρεμα" κατά την άποψη αυτών που πρότειναν το σχέδιο, το οποίο παρουσίασαν με ενθουσιασμό στον κ. Παπανδρέου σε μια σειρά από μυστικές συναντήσεις φέτος», τονίζει η εφημερίδα, αναφέροντας ως εμπνευστές τού σχεδίου τον γνωστό οικονομολόγο-καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος διατέλεσε σύμβουλος και ήταν ένας από αυτούς που έγραφαν τους λόγους του κ. Παπανδρέου μεταξύ 2004-2006, και ο Στιούαρτ Χόλαντ, υψηλόβαθμο στέλεχος του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, ειδικός σε ευρωπαϊκά θέματα και για χρόνια σύμβουλος του Α. Παπανδρέου.

Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που μετείχαν στις συζητήσεις, αντιτάχθηκε στο εν λόγω σχέδιο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με το επιχείρημα ότι η Γερμανία και πολύ περισσότερο η ΕΚΤ δεν θα το αποδέχονταν ποτέ.

Μιλώντας προς την εφημερίδα, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι η πρόταση που έχει κάνει μαζί με τον κ. Χόλαντ εμπεριέχει και άλλα στοιχεία, όπως η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και την προώθηση ενός τύπου «νιου ντιλ» προγράμματος επενδύσεων για την Ελλάδα.

Εκτός από τους οικονομολόγους που αναζητούν λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας, λόγο... φαίνεται ότι έχουν και οι οίκοι αξιολόγησης. Σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη, χθες, το ανώτερο στέλεχος του οίκου Moody's, Μπαρτ Οστερβελντ, εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο Σόιμπλε για συμμετοχή και ιδιωτών πιστωτών σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε κάτι σαν αληθινή εθελούσια συμμετοχή στο υπάρχον κλίμα», δήλωσε ο Οστερβελντ. «Ο κίνδυνος χρεοκοπίας για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας συνεχίζει να αυξάνεται».

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

ΠΡΕΖΑ TV
10-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: