Παρασκευή, Ιουνίου 17, 2011

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΦΑΣΗ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Θέμα επιβίωσης θέτουν ανοιχτά οι περιπτερούχοι, καθώς η κατάσταση για τον κλάδο τους επιδεινώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να αδυνατούν πολλές φορές να ανταπεξέλθουν ακόμα και στα λειτουργικά τους έξοδα.
    Η μεγάλη αύξηση της φορολογίας των καπνικών προϊόντων από 73,5% στο 83,5% έχει περιορίσει σημαντικά το ποσοστό κέρδους τους, δεδομένου ότι το 80% περίπου του τζίρου τους προέρχεται από τα τσιγάρα, τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας και τον Τύπο, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου.


    "Ενδεικτικό της δεινής κατάστασης είναι η στροφή των καπνιστών στις φθηνότερες μάρκες τσιγάρων, που δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα τόσο στους ιδιοκτήτες περιπτέρων, τα κέρδη των οποίων είναι μηδαμινά, σε αυτή την περίπτωση όσο και στο κράτος, που δεν εισπράττει τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδας, Δήμητρα Λουκά.

    Ωστόσο, τα προβλήματα δεν φαίνεται να έχουν τέλος για τους περιπτερούχους, καθώς, όπως υποστηρίζουν, εάν τελικά το επάγγελμα του καπνοπώλη συμπεριληφθεί σε εκείνα που θα "ανοίξουν" από τις 2 Ιουλίου, τότε αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση των κερδών τους.

    Λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες, που επικρατούν στην αγορά, αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι ο κλάδος, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης με τις κατάλληλες ενέργειες.

  

    Εν αναμονή των εξελίξεων

    Έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των περιπτερούχων έχει προκαλέσει και η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Η υλοποίηση μίας τέτοιας απόφασης αναμένεται να δώσει τη "χαριστική" βολή στον κλάδο, ο οποίος μετρά ήδη σημαντικές απώλειες στα εισοδήματά του από τις φορολογικές επιβαρύνσεις στα καπνικά προϊόντα, σύμφωνα με τους περιπτερούχους.

    Αντίθετος με αυτή την εξέλιξη εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Αθήνας Θεόδωρος Μάλλιος. "Το άνοιγμα του επαγγέλματος του καπνοπώλη θα αποτελέσει ένα σοβαρό πλήγμα για την κερδοφορία των περιπτέρων, που η δουλειά τους στηρίζεται στο μεγαλύτερο βαθμό στην πώληση των τσιγάρων, καθώς οποιοσδήποτε θα έχει τη δυνατότητα να πουλά ελεύθερα τσιγάρα", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Μάλλιος, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εξαιρεθεί το επάγγελμα του καπνοπώλη από την εν λόγω ρύθμιση.

    "Σε περίπτωση απελευθέρωσης του επαγγέλματος, θα υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση στο κάπνισμα, καθώς τα τσιγάρα θα βρίσκονται πλέον παντού", αναφέρει ο κ. Μάλλιος, ενώ υπογραμμίζει ότι το λαθρεμπόριο θα δρα ανεξέλεγκτα, αφού θα αυξηθούν τα σημεία πώλησης τσιγάρων και άρα, θα καταστεί αδύνατος ο έλεγχος για τη μάστιγα του παράνομου εμπορίου. Ο ίδιος υπενθύμισε και τους κοινωνικούς λόγους, για τους οποίους δόθηκαν πριν χρόνια οι άδειες των περιπτέρων σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, όπως οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το "άνοιγμα" του επαγγέλματος δεν ωφελεί σε τίποτα τον κλάδο των περιπτερούχων.

    Όπως σημειώνουν εκπρόσωποι του κλάδου, σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, που ρυθμίζει το επάγγελμα του καπνοπώλη και τη διαδικασία αδειοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι το τσιγάρο είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, που δεν μπορεί να πωλείται οπουδήποτε.

  

    Ο εκσυγχρονισμός ενάντια στην κρίση

    "Η τρέχουσα κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό του κλάδου", θεωρεί ο κ. Μάλλιος, ενώ εκτιμά ότι οι περιπτερούχοι επιβάλλεται να προχωρήσουν σε καινοτομίες και τεχνολογικές αλλαγές, που θα τους δώσουν μία άλλη εικόνα στην αγορά και στο καταναλωτικό κοινό, παρά τις αντίξοες συνθήκες.

    Βέβαια, οι αλλαγές, όπως τονίζει, θα πρέπει να συνοδεύονται και από μία αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των περιπτέρων, τα οποία θα εμπλουτιστούν από καινοτόμα προϊόντα μικρού όγκου, μικρομεσαίας αξίας, αλλά που θα αφήνουν σημαντικά περιθώρια κέρδους.

    "Το νέο περίπτερο πρέπει να θυμίζει το παραδοσιακό περίπτερο, που έρχεται από το παρελθόν και είναι συνδεδεμένο με αυτό. Ωστόσο, πρέπει και να αναβαθμιστεί με νέες υπηρεσίες και προϊόντα", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Καραχάλιος, περιπτερούχος στο κέντρο της Αθήνας, προσθέτοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια εκσυγχρονισμού, είναι απαραίτητο να συμμετάσχουν όλα τα περίπτερα, προκειμένου να καθιερωθεί στη συνείδηση του καταναλωτή η προσφορά των νέων υπηρεσιών από το περίπτερο.

    "Οι νέες κατευθύνσεις μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την αναβάθμιση", διευκρινίζει ο κ. Καραχάλιος, επισημαίνοντας ότι τα τυχερά παιχνίδια είναι μία συνιστώσα που θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά, καθώς και τα είδη τεχνολογίας, όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα αξεσουάρ, τα εξαρτήματα του υπολογιστή και άλλα. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση πιστωτικής κάρτας ακόμα και για αγορές χαμηλής αξίας στα περίπτερα θα αποτελούσε μία πρωτοποριακή εξέλιξη για τα ελληνικά δεδομένα, επιτρέποντας στον καταναλωτή να ψωνίζει εύκολα, γρήγορα, με ασφάλεια και χωρίς τη χρήση μετρητών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αντιβάκης, περιπτερούχος στη Λ. Βουλιαγμένης, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Σήμερα, με το πλήθος των προϊόντων, που εμπορεύονται τα περίπτερα, οι διαστάσεις του 1940 - 50 ανήκουν σε άλλη εποχή. Οι νέες συνθήκες υπαγορεύουν πλέον την αναβάθμιση και την επέκταση του χώρου του περιπτέρου".

ΠΡΕΖΑ TV
17-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: