Πέμπτη, Ιουνίου 23, 2011

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ


Οι 20 πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου συμφώνησαν στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής, ενώ αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια διεθνή πρωτοβουλία (Διεθνής Πρωτοβουλία Έρευνας) για τον συντονισμό των προσπαθειών τους προκειμένου να βελτιωθεί κυρίως η παραγωγή σταριού, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Γεωργίας Τομ Βίλσακ.

Υπάρχει "συναίνεση" στους κόλπους των μεγάλων βιομηχανικών χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών για την καταπολέμηση της αστάθειας των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας Τομ Βίλσακ από το Παρίσι, όπου άρχισε η σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της Ομάδας των 20 (G20).

"Η συναίνεση που εξασφαλίστηκε σήμερα των υπουργών Γεωργίας, συνιστά μια ιστορική σύμπνοια για την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων της πείνας και της αστάθειας των τιμών στα είδη διατροφής", σημειώνει ο ίδιος σε γραπτή δήλωσή του.

Η G20 δεσμεύτηκε επίσης για τη λειτουργία "συστημάτων συναγερμού" που θα αποσκοπούν στη βελτίωση των προβλέψεων για τις σοδειές και τον καιρό.

Οι 20 υπουργοί Γεωργίας αποφάσισαν επίσης να εργαστούν πάνω σε μια βάση δεδομένων για τις αγορές αγροτικών προϊόντων, με το όνομα AMIS, η οποία θα επιτρέψει την "τιθάσευση της αστάθειας (των τιμών) και τον περιορισμό των ενδείξεων που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές", επισημαίνει ο Βίλσακ.

Αυτή η βάση δεδομένων θα επιτρέψει επίσης την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών, σχετικά με την αγροτική παραγωγή και τις τιμές. Η Κίνα και η Ινδία φάνηκαν επιφυλακτικές όσον αφορά σε μια τέτοια ανταλλαγή πληροφοριών.

Αναγνωρίζοντας τέλος ότι τα εμπάργκο στις εξαγωγές διατροφικών ειδών "τιμωρούν τους πιο στερημένους", η G20 δεσμεύτηκε επίσης να άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές για την αγορά ειδών διατροφής για ανθρωπιστικούς σκοπούς.
ΠΡΕΖΑ TV
23-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: