Πέμπτη, Ιουνίου 09, 2011

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Η ΣΥΣΚΕΨΗ Ε.Ε.-ΡΩΣΙΑΣ


Με δυσμενείς οιωνούς ξεκινά σήμερα η διήμερη συνάντηση κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας μετά τους θανάτους από το βακτήριο E.coli και την απαγόρευση εισαγωγής λαχανικών στην Ρωσία. Οι Βρυξέλλες καταδίκασαν τη περασμένη εβδομάδα τα μέτρα αυτά ως ‘δυσανάλογα’, αλλά η Ρωσία λέει πως θέλει να γνωρίζει την πηγή της μόλυνσης πριν ακυρώσει την απαγόρευση.

Και ενώ το βακτήριο έχει ήδη σκοτώσει 26 τουλάχιστον ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη Γερμανία, επιστήμονες και Γερμανοί επίσημοι προειδοποίησαν πως η προέλευση της μόλυνσης μπορεί να μην βρεθεί ποτέ.

Στη σύσκεψη που γίνεται στο Nizhny Novgorod, η ΕΕ και η Ρωσία θα συζητήσουν επίσης τα σχέδια για τους αγωγούς φυσικού αερίου και την απελευθέρωση των μεταξύ τους ταξιδιών. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προσδοκίες για μία γρήγορη επίλυση της διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών στη σύσκεψη.

Στο μεταξύ, η ΕΕ αύξησε σε 210 εκατομ. ευρώ την προσφορά της για την αποζημίωση των αγροτών που έχασαν το εισόδημα τους εξαιτίας την κρίση E. coli.

Σημειώνεται πως η Ρωσία εισάγει το 1/5 των λαχανικών της από την ΕΕ, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για το συγκεκριμένο προϊόν της ΕΕ. Στην προειδοποίηση της ΕΕ πως η ρωσική απαγόρευση αντίκειται στο πνεύμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στον οποίο θέλει να ενταχθεί η Ρωσία, ο Ρώσος πρωθυπουργός Πούτιν απάντησε πως δεν πρόκειται να δηλητηριάσει τους συμπατριώτες του για το καλό του ΠΟΕ.

ΠΡΕΖΑ TV
9-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: