Πέμπτη, Ιουνίου 09, 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ


Η Βρετανία και η Γαλλία παρουσίασαν χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσχέδιο ψηφίσματος στο οποίο καταδικάζεται η καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Συρία, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά για ανάληψη δράσης εναντίον του καθεστώτος Ασάντ.
Το ψήφισμα το οποίο υποστηρίχθηκε από τη Γερμανία και τη Πορτογαλία καταδικάζει τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και απαιτεί τον άμεσο τερματισμό της βίας, ενώ ζητά την ανεμπόδιστη πρόσβαση, όπου χρειάζεται, των υπαλλήλων που εργάζονται σε οργανώσεις αρωγής.



Στο κείμενο τονίζεται ότι η επίλυση της κρίσης εναπόκειται στη Συρία, και σύμφωνα με αναλυτές η διατύπωση έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις αρκετών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που φοβούνται ότι το ψήφισμα αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει σε κάποιου είδους επέμβαση στη Συρία όπως έγινε και με τη Λιβύη.

Η Ρωσία εξέφρασε τις εντονότερες αντιδράσεις και απείλησε με βέτο σε περίπτωση που το προσχέδιο αυτό τεθεί προς ψήφιση.

Βρετανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι η ψηφοφορία ενδέχεται να διεξαχθεί κάποια στιγμή μέσα στην εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης.

Την ίδια ώρα παραμένει η ανησυχία για ενδεχόμενη επίθεση του στρατού στην πόλη της νότιας Συρίας, Τζιζ Αλ Σοκχούρ, όπου πολλοί πολίτες εγκαταλείπουν την πόλη. Οι πολίτες φοβούνται αντίποινα από την κυβέρνηση για το θάνατο των 123 αντρών των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς η συριακή κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, προ ημερών δήλωσε ότι θα ενεργήσει δυναμικά προκειμένου να επανακτήσει τον έλεγχο στην περιοχή.

Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλεί η φυγή πολλών πολιτών της Συρίας από τη χώρα. Τουλάχιστον 122 Σύροι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, πέρασαν τα σύνορα με την Τουρκία, ενώ σε συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στη Συρία και κάλεσε την κυβέρνηση Ασάντ να επιδείξει ανοχή, τονίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία δεν θα κλείσει την πόρτα στους πρόσφυγες της Συρίας.

ΠΡΕΖΑ TV
9-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: