Κυριακή, Ιουνίου 05, 2011

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟ «ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ»


Πλήθος παράνομων ενεργειών διαπίστωσαν για τον οργανισμό «Εργο Πολιτών» οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης που έστειλαν το πόρισμά τους στον εισαγγελέα.
Ο έλεγχος είχε ζητηθεί από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, ύστερα από ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» για τον οργανισμό που δημιουργήθηκε από τη Ν.Δ. το 2005 για να στεγάσει κομματικούς φίλους. Επικεφαλής του οργανισμού ήταν ο Νεοδημοκράτης (γνωστός και από τις σχέσεις του με την Εκκλησία) Στέλιος Συρμόγλου, που είχε επανειλημμένα αρνηθεί να δώσει στην «Κ.Ε.» τα οικονομικά στοιχεία του οργανισμού, από τον οποίο μισθοδοτούνταν διάφοροι κομματικοί φίλοι της Ν.Δ.


Τα γραφεία βρίσκονταν στον Πύργο Αθηνών, όπου ο πρόεδρος διατηρούσε πολυτελές γραφείο που διέθετε, μεταξύ άλλων, έναν τεράστιο υγραντήρα με κουβανέζικα πούρα που συνήθιζε να απολαμβάνει. Ο ίδιος είχε αρνηθεί τις σπατάλες για τις οποίες σήμερα μιλά και το πόρισμα και ισχυριζόταν ότι ο Κ. Καραμανλής τού είχε αναθέσει το έργο της ανάδειξης του εθελοντισμού. Ποιος ήταν ο στόχος του; Σύμφωνα με το νόμο για τη σύσταση του οργανισμού, το 2005, ήταν «να τοποθετήσει τον πολίτη στο κέντρο των κοινωνικών εξελίξεων». Μεταξύ άλλων είχε κυκλοφορήσει και CD της συζύγου του για τον εθελοντισμό.

Το πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης διαπιστώνει ότι η στελέχωση του οργανισμού έγινε με παράνομο τρόπο, χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης. Αποκαλύπτεται ότι ο πρόεδρος του οργανισμού (που κανείς δεν είχε αντιληφθεί τη χρησιμότητά του) λάμβανε 9.500 ευρώ μηνιαίως, ενώ έπαιρνε και αποζημίωση για κάθε συμμετοχή στις συνεδριάσεις του δ.σ., παρότι αυτό δεν προβλεπόταν. Μέχρι το 2009 κατέβαλλε σε στελέχη διπλάσιες αποδοχές από αυτές που όριζαν οι υπουργικές αποφάσεις. Οι συμβάσεις ανάθεσης έργου περιγράφονταν με τρόπο γενικό και χωρίς δέσμευση για την παράδοση κάποιου έργου, ενώ διαπιστώθηκε και κακοδιαχείριση πόρων και απευθείας αναθέσεις προμηθειών από τον πρόεδρο.

Οι προϊστάμενοι τμημάτων εκτός από το μισθό τους λάμβαναν επιδόματα αυξημένης ευθύνης (1.000 ευρώ), επίδομα παραγωγικότητας (800 ευρώ) και επίδομα κίνησης (500 ευρώ). Το 2008, μάλιστα, στο κατώφλι της κρίσης, ο πρόεδρος ζητούσε από το υπουργείο Οικονομικών επιπλέον χρήματα, πέραν του προϋπολογισμού.

Μεταξύ των προμηθειών που έγιναν με απευθείας ανάθεση ήταν και ένα αυτοκίνητο Audi Α4, μια δημοσκόπηση για... τη διαμόρφωση επικοινωνιακής πολιτικής του οργανισμού που κόστισε 35.700 ευρώ, έκθεση φωτογραφίας στο σταθμό του μετρό του Συντάγματος που στοίχισε 44.001 ευρώ συν 11.543 ευρώ, και πολλά άλλα. Από το Μάιο του 2009 εξαφανίστηκαν όλα τα μέλη του δ.σ., εκτός από δύο (ένας ήταν ο πρόεδρος), με τα οποία συνεδρίαζε κατά παράβαση του κανόνα απαρτίας.

Πλην της επιχορήγησης από το ΥΠΠΟ και διάφορες επιχορηγήσεις από άλλους δημόσιους φορείς, κατάφερε -σύμφωνα με το πόρισμα- να αφήσει και χρέος περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ. Οι παρατυπίες που αναφέρονται είναι ακόμα περισσότερες και οι ελεγκτές καταλήγουν στην πρόταση να διαβιβαστεί η έκθεση στον εισαγγελέα Εφετών για την ποινική αξιολόγησή της.

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
5-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: