Κυριακή, Ιουνίου 05, 2011

ΑΡΙΣΤΕΡΑ: ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ


Στον αστερισμό των πλατειών και του «κινήματος των αγανακτισμένων» κινείται η αριστερά.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις, η αδυναμία ανάλυσης του φαινομένου, αλλά και ο φόβος να μη στρέψει εναντίον της τους πολίτες που εκδηλώνονται εκτός κομματικών γραμμών, συνθέτουν την εικόνα της απέναντι στο νέο κίνημα που αναπτύσσεται ερήμην της.



Στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος δεν κρύβουν την έκπληξή τους όχι μόνο για την αντοχή που επιδεικνύουν οι πολίτες αλλά κυρίως για το γεγονός ότι αντί το κίνημα να «ξεφουσκώνει», δείχνει να ογκούται. «Είναι καλό που ο κόσμος βγαίνει από τα σπίτια του, αλλά απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί κίνημα με σαφή πολιτική στόχευση και προσανατολισμό» είναι η μόνιμη επωδός των συζητήσεων με στελέχη του Περισσού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο «Ριζοσπάστης» με γλαφυρό τρόπο σημειώνει ότι «η κυβέρνηση και η Ν.Δ., οι Αλαφούζοι και οι Μπομπολαίοι, το συγκρότημα Λαμπράκη και το Αλτερ, ο μητροπολίτης Ανθιμος... ο Τράγκας, ο Πρετεντέρης και σειρά γνωστών και μη εξαιρετέων Μέσων... πήραν υπό την προστασία τους τους συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα και αλλού».

Πάντως στον Περισσό εκτιμούν ότι το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερμό και προβλέπουν εκλογές το φθινόπωρο. Οσο δε για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ουδείς στον Περισσό πιστεύει ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Στον αντίποδα της συλλογιστικής του ΚΚΕ κινείται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του εκτιμούν ότι «οι πολίτες στις πλατείες είναι έντονα πολιτικοποιημένοι, αυτονομημένοι από τα κόμματα και λειτουργούν όχι με την οργή αλλά με αίσθημα ευθύνης». Κοινή εκτίμηση είναι ότι το κίνημα δύσκολα θα εκφυλιστεί αφού «όλο και περισσότεροι πολίτες συμμετέχουν στις πλατείες, και τα αιτήματά τους θα αποκτούν γρήγορα πολιτικό περιεχόμενο». Η συζήτηση που εκτυλίσσεται στο εσωτερικό του κόμματος κινείται γύρω από το ερώτημα «τι στάση θα κρατήσουμε». Η άποψη που φαίνεται να επικρατεί είναι ότι « η αριστερά οφείλει να κολυμπάει στα κοινωνικά κινήματα, σεβόμενη την αυτονομία τους». Κοινή πεποίθηση στην Κουμουνδούρου είναι πλέον ότι ο πρωθυπουργός στήνει σκηνικό εκλογών. Θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι το φθινόπωρο θα είναι εκλογικό, γι' αυτό το κόμμα βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται η ΔΗΜΑΡ. Η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι «η τρόικα δεν θα επιτρέψει να γίνουν πρόωρες εκλογές», ενώ στελέχη της δεν βλέπουν ως πιθανή εξέλιξη που θα οδηγήσει σε εκλογές τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών. «Θα λειτουργήσει το αίσθημα αυτοσυντήρησης» επισημαίνουν και εκτιμούν ότι πιθανότερος είναι ο ανασχηματισμός παρά οι εκλογές. Οσον αφορά τους πολίτες που συγκεντρώνονται στις πλατείες, εκφράζεται έντονος προβληματισμός: «Είναι συμπαθής κίνηση, δύσκολα θα εκφυλιστεί όσο διατηρεί το χαρακτήρα του ακηδεμόνευτου κινήματος και σιγά σιγά θα αποκτά χαρακτηριστικά πολιτικού κινήματος» λένε. Από την άλλη πλευρά, όμως, εκφράζουν και σκεπτικισμό όσον αφορά «τις εθνικιστικές φωνές που ακούγονται».

Του ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
5-6-2011

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O Κουβελης μετεκλογικα θα κανει συγκυβερνηση με τις ακροδεξιες φωνες.Στο κινημα τον πειραξανε που ειν αι και λιγες;

Ανώνυμος είπε...

akrivws....me ton karatzaferh,thn mpakogiannh kai to prwhn pasok...