Τετάρτη, Ιουλίου 06, 2011

«ΑΣΘΕΝΗΣ» Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟ 2010

Περιστατικά διαφθοράς και αδυναμίες του δημοσίου τομέα φέρνει στο φως η έκθεση πεπραγμένων του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2010, η οποία παραδόθηκε σήμερα στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της Βουλής. Κατά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου, ο Λέανδρος Ρακιντζής υπογράμμισε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί -και κυρίως η Δικαιοσύνη- πρέπει να αποδίδουν στο έργο τους, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το Δημόσιο. «Τελικός κριτής είναι η Δικαιοσύνη», δήλωσε.


Σύμφωνα με τον απολογισμό της αρχής, πέρυσι 29 δημόσιοι υπάλληλοι τέθηκαν σε αργία, 398 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ διενεργήθηκαν 4.199 έλεγχοι. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης χειρίστηκε 1.437 υποθέσεις, αριθμό αυξημένο κατά 46,4% σε σχέση με το 2009. Περισσότερες από το 1/3 (34,8%) αφορούσαν στην οικονομική διαχείριση δημόσιων φορέων και υπηρεσιών. Το 13,8% αφορούσε στην εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας, το 9,8% σε ζητήματα υγείας και το 7,9% σε περιβαλλοντικά θέματα.


Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε πλήθος ενδεικτικών υποθέσεων που απασχόλησαν πέρυσι την αρχή. Ανάμεσά τους, η έκδοση εγκυκλίου-φάντασμα, το 2009, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία είχε επιτραπεί -κατά παράβαση του Συντάγματος- η κατασκευή έργων αναψυχής σε δάση και σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις που είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες. Σύμφωνα με την έρευνα, εκδόθηκε "με ιδιαίτερη σπουδή" και είχε την υπογραφή μόνο προϊσταμένου Διεύθυνσης σε αναπλήρωση απουσιάζοντος με ολιγοήμερη άδεια Γενικού Διευθυντή! Σημειωτέον, ο υπάλληλος δεν υπέστη πειθαρχικές κυρώσεις γιατί πρόλαβε να συνταξιοδοτηθεί.


Στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι οι ΔΟΥ όλης της επικράτειας λειτουργούν με πολλές ελλείψεις και πολλαπλά προβλήματα τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη υστέρηση των δημοσίων εσόδων. Συγκεκριμένα, από την επεξεργασία των εκθέσεων ελέγχου διαπιστώνεται αμέλεια όσον αφορά στη βεβαίωση καταλόγων που αφορούν στην είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο, ενώ οι περισσότερες από τις εφορίες δεν είχαν διενεργήσει καθόλου φορολογικούς ελέγχους για το έτος 2009, ενώ σε αρκετές εκκρεμούν για εκκαθάριση δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος παλαιοτέρων ετών, προς επεξεργασία δηλώσεις ΕΤΑΚ, υποθέσεις κατασχέσεων και έλεγχοι για εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία.


Επίσης, σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις το ποσοστό των βεβαιωθέντων εσόδων που δεν έχουν εισπραχθεί ανά ΔΟΥ είναι αδικαιολόγητα υψηλό.


Παράλληλα, αναφέρεται ότι διαπιστώθηκε μεγάλη ζημιά για το Δημόσιο απί παράνομες επιστροφές ΦΠΑ σε αγρότες, λόγω μη διενέργειας ελέγχων. Παρόμοια προβλήματα και παραλείψεις επισημαίνονται και σε υποθέσεις επιστροφής ΦΠΑ σε εξαγωγές.


Η αρχή διαπίστωσε, επίσης, ότι πολλοί δήμοι και Νομικά Πρόσωπα τους, δεν αποδίδουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές των υπαλλήλων τους στα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και τους παρακρατηθέντες φόρους. Επίσης, πολλοί ΟΤΑ δεν αποδίδουν το αντάλλαγμα που οφείλουν στο Δημόσιο από την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού - παραλίας.


Όσον αφορά στην υπόθεση των προσλήψεων στην "Κτηματολόγιο ΑΕ" έως την 5η Οκτωβρίου 2009, "διαπιστώθηκε παντελής έλλειψη ελέγχου και εποπτείας από τον αρμόδιο υπουργό, παρά τη ρητή νομοθετική και κανονιστική πρόβλεψή του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της εταιρείας καθώς και μη τήρηση των γενικών αρχών περί δημοσιότητας και διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης, αιτιολογίας και αμεροληψίας".


Συγκεκριμένα για την πλειονότητα των θέσεων που καλύφθηκαν (139 θέσεις εκ των οποίων 40 μόνον καλύφθηκαν με προϋποθέσεις δημοσιότητας) δεν υπήρξε προκήρυξη – πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία να δημοσιευτεί στον ημερήσιο Τύπο. Στην έκθεση τονίζεται ότι "παρά τη μη τήρηση όρων δημοσιότητας, αρκετοί προσληφθέντες προέρχονταν από συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας εκτός Αττικής, προκαλώντας την εύλογη απορία για το μέσο δια του οποίου ο υποψήφιος πληροφορήθηκε την ανάγκη για πρόσληψη προσωπικού, αφού δεν υπήρξε καμία σχετική ανακοίνωση".
ΠΡΕΖΑ TV
6-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: