Το ξήλωμα των φορολογικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση από την εκδήλωση της κρίσης έως και σήμερα προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ στο υπουργείο Οικονομικών, με υπόμνημα που κατέθεσε στο πλαίσιο του διαλόγου για το νέο φορολογικό πλαίσιο.
Για την τόνωση της ανάπτυξης, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας εισηγείται τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 9% και 20% και την κατάργηση του φόρου πολυτελείας 10% σε κοσμήματα και δερμάτινα είδη.
Ζητεί να πληρώνουν λιγότερους φόρους οι επιχειρήσεις, οι οποίες σε αντάλλαγμα θα διατηρούν τις θέσεις εργασίας ή θα δημιουργούν νέες και θα προχωρούν σε επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την εξωστρέφεια τους (αφορολόγητο αποθεματικό). Επίσης, προτείνει φοροαπαλλαγές για μεταβίβαση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από τη μια γένια στην άλλη, αλλά και δραστικότερη μείωση των φόρων σε όσες δραστηριοποιούνται σε περιοχές με μεγάλη ανεργία.
Εισηγείται επίσης την αρση των φορολογικών "αντικινήτρων" για την αγορά ακινήτων, κίνητρα για τον επαναπατρισμός κεφαλαίων και τη φορολόγηση με συντελεστή 0,5% για όσα επενδύονται σε ακίνητα και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Την κατάργηση του φόρου παρεπιδημούντων 0,5% για τις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού και την αντικατάστασή του με παραχώρηση του φόρου περιουσίας στους ΟΤΑ. Τέλος, προτείνει εριορισμός με νομοθετική ρύθμιση των αυξήσεων στις δημοτικές φορολογίες, προκειμένου να μην ξεπερνούν το μέσο όρο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού.
Ρευστότητα
Όσον αφορά στα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε σε περίπτωση συναλλαγής με πίστωση, ο αγοραστής να είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει τουλάχιστον το ποσό του ΦΠΑ στον πωλητή εντός ενός μηνός από την έκδοση του τιμολογίου, επί ποινή μη αναγνώρισης του παραστατικού. Επίσης, περιορισμός του ορίου μεταχρονολόγησης των επιταγών σε βάθος τετραετίας, άμεσο συμψηφισμός ΦΠΑ και οφειλών προς ΔΟΥ με επιστροφές, εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου εντός 30 ημερών, θεσμοθέτηση χώρησης απαιτήσεων προς τα πιστωικά ιδρύματα χωρίς αναγωγή για τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων από το Δημόσιο και τέλος τη δημιουργία δεύτερου,προαιρετικού συστήματος απόδοσης ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις.
Τέλος, οι εκπρόσωποι εμπόρων και βιοτεχνών προτείνουν δέσμη μέτρων για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, όπως:
• Κατάργηση του ΚΒΣ και ενσωμάτωση των βασικών διατάξεων στη φορολογία εισοδήματος.
• Απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας στο διαδίκτυο.
• Ηλεκτρονική διασύνδεση του Υπ. Οικονομικών με τους υπόλοιπους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.
• Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.
• Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ.
• Έκδοση παραστατικών από τις τράπεζες
• Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και αντικατάστασή του με 1‰ επί του τζίρου σε όλες τις επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών (ατομικές, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ) ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας.
• Σύνδεση των ποινών με ουσιαστικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και όχι με παρατυπίες.
ΠΡΕΖΑ TV
22-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου