Σε σχετική ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών οι δραστηριότητες της Κύπρου για την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χαρακτηρίστηκαν σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.
Τις δηλώσεις έκανε μεταξύ άλλων ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς το βράδυ της Παρασκευής σχολιάζοντας την σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Σε αυτές υποστήριξε ότι «οι δραστηριότητες της Κύπρου προς εξερεύνηση και εξόρυξη ορυκτών πηγών πλούτου εντός της ΑΟΖ ανταποκρίνονται στο διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Στην σχετική ανακοίνωση της η Μόσχα καλεί όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές «να τηρούν αυστηρά τους όρους του εφαρμοζόμενου σε αυτό το ζήτημα διεθνούς εγγράφου, καθώς και να αποφεύγουν την εξάρτηση των αντιθέσεων στο πεδίο του δικαίου της θάλασσας με την πορεία των ειρηνευτικών διαδικασιών στην περιοχή», στέλνοντας καθαρά μήνυμα προς την τουρκική ηγεσία.
Όπως μάλιστα αναθέρεται στην ανακίνωση του ρωσικού ΥπΕξ. «και αυτό αφορά σε πρώτο βαθμό και στο εξαιρετικά ευαίσθητο υλικό της κυπριακής διευθέτησης, για την οποία η θέση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως κράτους - μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επίσης βασίζεται στην αναγκαιότητα τήρησης από όλες τις πλευρές των γνωστών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο».
Ο εκπρόσωπος του μάλιστα εξήγησε ότι «σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο από το 1982, την οποία μεταξύ άλλων 162 κρατών έχει υπογράψει και η Κυπριακή Δημοκρατία, κάθε κράτος με θαλάσσιες ακτές κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ του για σκοπούς εξερεύνησης, εκμετάλλευσης και προστασίας τόσο των ζώντων, όσο και των μη ζώντων φυσικών πηγών, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων, που καλύπτουν το θαλάσσιο βυθό, το βυθό και το υπέδαφός του (σημείο α της παραγράφου 1 του άρθρου 56 της Συνθήκης).
Όπως τόνισε ο Ρώσος υψηλόβαθμος διπλωμάτης «τα κυριαρχικά δικαιώματα για σκοπούς εξερεύνησης και επεξεργασίας των πηγών της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας του παράκτιου κράτους έχουν αποκλειστικό χαρακτήρα (παράγραφος 2 του άρθρου 77 της Συνθήκης).
ΠΡΕΖΑ TV
22-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου