Σάββατο, Αυγούστου 06, 2011

ΤΙ ΛΕΝΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


Στην επίθεση πέρασαν κορυφαίοι οικονομολόγοι, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard&Poor’s. «Οι άνθρωποι αυτοί σίγουρα δεν είναι σε θέση να κρίνουν», λέει μέσω του blog του, ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν.
H παραπάνω άποψη του νομπελίστα είναι απόρροια, σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονότος ότι τόσο ο S&P, όσο και οι άλλοι οίκοι στο παρελθόν μοίραζαν αφειδώς αξιολογήσεις "ΑΑΑ" στα "τοξικά" προϊόντα που πυροδότησαν την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.



Από την πλευρά του, ο Τζάρεντ Μπερνστάιν, πρώην οικονομικός σύμβουλος αντιπροέδρου των ΗΠΑ, γράφει στο ιστολόγιό του ότι "η κριτική τους για τη δυσλειτουργική πολιτική ζωή μας και την ανικανότητά μας να αντλήσουμε φορολογικά έσοδα από το συμβιβασμό για τη μείωση του ελλείμματος είναι πολύ λογική". Εμμένει όμως στο ότι το βασικό ερώτημα είναι πόση εμπιστοσύνη θα πρέπει να έχουν οι πιστωτές ότι οι δανειολήπτες θα τηρήσουν τους όρους του δανείου: "Στην περίπτωση του χρέους των ΗΠΑ η απάντηση δεν έχει αλλάξει".


Επιθετική είναι η στάση και του οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί. Ο άνθρωπος που προέβλεψε την οικονομική κρίση του 2008 σε δηλώσεις το στο κανάλι Bloomberg TV, υποστήριξε ότι "υποβάθμισαν ένα σωρό ευρωπαϊκές χώρες" οι οίκοι αξιολόγησης και οι Ευρωπαίοι τα έβαλαν μαζί τους. "Γιατί μειώνετε τη δική μας πιστοληπτική ικανότητα και όχι των ΗΠΑ;", ρωτά.


ΠΡΕΖΑ TV
6-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: