Παρασκευή, Αυγούστου 05, 2011

ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΆΘΩΝΟΣ

Την απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων κατασκευών από το ιστορικό κέντρο της πόλης δρομολογεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, έπειτα από χθεσινή ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου θα προχωρήσουν σε αποξηλώσεις και καθαιρέσεις κατασκευών που καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους, αρχής γενομένης από την πλατεία Άθωνος.

Συγκεκριμένα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου θα προχωρήσουν στην αποξήλωση αυθαίρετης κατασκευής “από το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σνακ-μπαρ ουζερί με διακριτικό τίτλο ‘Η Παρέα’ επί της οδού Βατικιώτου 3”. Όπως τόνισε χθες ο Ανδρέας Κουράκης, αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας και πρόεδρος της Επιτροπής, “παρόμοια απόφαση λαμβάνεται για πρώτη φορά και θα ισχύει ως πυξίδα για όλες τις ανάλογες περιπτώσεις. Δεδομένου ότι το εν λόγω κατάστημα είχε σφραγιστεί και έγινε θραύση σφραγίδας από τον ιδιοκτήτη κατ’ εξακολούθηση συνολικά έντεκα φορές, η εφαρμογή της θα εκτελεστεί άμεσα. Πάντως προηγουμένως θα δοθεί μέσω επιστολής προθεσμία λίγων ημερών στον ιδιοκτήτη του καταστήματος να συμμορφωθεί”.
Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη αυθαίρετη κατασκευή υπάρχει και σχετική έκθεση της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας (23 Μαρτίου 2011), που αναφέρει ότι “η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα αλλοιώνει τα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία της διατηρητέας αγοράς Άθωνος και βλάπτει τη φυσιογνωμία του διατηρητέου από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ κτιρίου του άξονα της οδού Αριστοτέλους και γενικότερα τη φυσιογνωμία του ευρύτερου ‘ιστορικού τόπου’ του δήμου Θεσσαλονίκης”.


Και ανάκληση αδειών
Προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα μερίδας επαγγελματιών που κατ’ εξακολούθηση υποπίπτουν σε παρόμοιες παραβάσεις, όπως αποφασίστηκε ομοφώνως κατά τη συνεδρίαση, “στο εξής θα επιτρέπεται μέχρι τρεις φορές ετησίως η συμμόρφωση των καταστηματαρχών που παρανόμως καταλαμβάνουν κοινόχρηστο ή δημόσιο χώρο και σε περίπτωση που ξεπεράσουν αυτό το όριο θα γίνεται αυτομάτως ανάκληση της αδείας του καταστήματος”.


Τρεις αναπλάσεις
Επίσης η Επιτροπή αποφάσισε άμεσα να προωθηθούν τρεις αναπλάσεις χώρων του κέντρου της πόλης:


Η αναμόρφωση της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης (από την Τσιμισκή έως τη λεωφόρο Νίκης) που θα περιλαμβάνει ανάπλαση της περιοχής, φύτευση δένδρων, διεύρυνση του πεζοδρομίου και στάθμευση αυτοκινήτων μόνο από τη μία πλευρά του οδοστρώματος.
Στην οδό Δαγκλή, και συγκεκριμένα στο τμήμα της που βρίσκεται πάνω από την Τσιμισκή, η οποία λόγω της ασφυκτικής στενότητας που παρουσιάζει και καθώς δεν υπάρχουν οι καθιερωμένες αποστάσεις μεταξύ των πολυκατοικιών χαρακτηρίζεται “αστική χαράδρα”, θα επιτρέπεται μόνο η διέλευση των αυτοκινήτων, καθώς αποφασίστηκε η διεύρυνση των πεζοδρομίων και η απαγόρευση στάθμευσης και στις δύο πλευρές της οδού.
Στο τμήμα της Δαγκλή κάτω από την Τσιμισκή μέχρι την Τσόπελα, που είναι χαρακτηρισμένο ως πεζόδρομος, προβλέπονται εργασίες ανάπλασης οι οποίες θα αρχίσουν μετά τις 15 Αυγούστου. Συγκεκριμένα στην περιοχή θα τοποθετηθούν παγκάκια, ενώ προβλέπεται δενδροφύτευση και τοποθέτηση ειδικών ταμπλό για εικαστικά δρώμενα, ενώ θα εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας μικρού σιντριβανιού.
Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την εφαρμογή των κανονιστικών πράξεων αποφασίστηκε ομοφώνως η παραπομπή στην καθ’ ύλην αρμόδια διεύθυνση Κυκλοφορίας των θεμάτων που αφορούν:


στην “εφαρμογή διαχωρισμού λωρίδων κυκλοφορίας με πασσαλάκια”, που προτείνεται προκειμένου να αποφευχθεί το διπλοπαρκάρισμα σε οδούς μεγάλης κυκλοφορίας.
στην τροποποίηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο τμήμα της οδού Αλεξανδρείας από την οδό Μ. Μπότσαρη έως την οδό Π. Συνδίκα.


makthes.gr


ΠΡΕΖΑ TV
5-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: