Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13, 2011

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ 200 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Της προσωρινότητας το... ανάγνωσμα στο Δήμο Αθηναίων. Διακόσιοι απολυμένοι συμβασιούχοι επιστρέφουν προσωρινά στην εργασία με δικαστική απόφαση, αποκομιδή απορριμμάτων δεν γίνεται όμως προς το παρόν, καθώς ξεκίνησε κατάληψη στο αμαξοστάσιο της Ιεράς Οδού και ο δήμαρχος Γ. Καμίνης αποφάσισε να «στραπατσάρει ελαφρώς» το γραμματέα του δήμου Θ. Λιβάνιο, για να αποφύγει μεγαλύτερες αναταράξεις.Το δημοτικό συμβούλιο ξεκίνησε χθες το απόγευμα τη συνεδρίασή του με κλούβες των ΜΑΤ έξω από το κτίριο και ειδικές αστυνομικές δυνάμεις εντός του. Οταν η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε για «την παρουσία των ΜΑΤ», ο δήμαρχος δήλωσε πως δεν τα είχε δει και ζήτησε να φύγουν από το δημαρχείο.



Προφανώς κάποιοι είχαν θυμηθεί τι συνέβη με την κατάληψη των συμβασιούχων την περασμένη άνοιξη και έλαβαν τα μέτρα τους, αλλά οι ένστολοι αποχώρησαν στην πλειονότητά τους γρήγορα, καθώς είχε ξεκινήσει η κατάληψη του αμαξοστασίου των απορριμματοφόρων στην Ιερά Οδό.


Η κατάληψη στο αμαξοστάσιο ξεκίνησε με πρωτοβουλία των συμβασιούχων, πριν γίνει γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου που συνεδρίαζε από το πρωί και στο οποίο είχαν προσφύγει 450 άτομα της καθαριότητας, προκειμένου να παραμείνουν στις εργασίες τους.


Εκκρεμούν προσφυγές


Υπενθυμίζεται ότι με αυτό τον τρόπο παραμένουν στο δήμο εκατοντάδες συμβασιούχοι, καθώς εκκρεμούν προσφυγές τους, ενώ τα δικαστήρια άλλοτε λαμβάνουν αποφάσεις θετικές για την παραμονή των εργαζομένων και άλλοτε αρνητικές. Από τους 450 συμβασιούχους, οι 210 έχουν ήδη απολυθεί και οι υπόλοιποι απολύονται στο τέλος Σεπτεμβρίου.


Εντονοι διαξιφισμοί εκδηλώθηκαν χθες στο δημοτικό συμβούλιο για τη στάση που θα τηρεί επισήμως ο δήμος ενώπιον των δικαστηρίων. Για παράδειγμα, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Α. Βαρελάς, κατέθεσε στο δικαστήριο χθες ότι η παραμονή των συμβασιούχων είναι αναγκαία, ενώ ο νομικός εκπρόσωπος του δήμου δεν συναίνεσε σχετικά. Το χθεσινό φαινόμενο «διγλωσσίας» ήρθε να προστεθεί σε άλλα προηγούμενα.


Το σωματείο της καθαριότητας είχε εξαγγείλει από σήμερα 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, οι οποίες κηρύχθηκαν όμως παράνομες από τα δικαστήρια όταν προσέφυγε ο δήμος. Εργαζόμενοι της καθαριότητας που παρενέβησαν χθες στο δημοτικό συμβούλιο κατήγγειλαν ότι ο δήμαρχος δεν τους είχε ενημερώσει για την προσφυγή στις συνεννοήσεις που είχαν γίνει.


Το σοβαρότερο; Ο γραμματέας του δήμου Θ. Λιβάνιος, που παρέστη στο δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή, κατέθεσε ότι ο δήμος μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς τους συμβασιούχους, αν και το δημοτικό συμβούλιο έχει αποφανθεί πως καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες».


Ισορροπώντας επικίνδυνα, ο δήμαρχος Γ. Καμίνης θυμήθηκε το «παραδικαστικό κύκλωμα» και το πώς επηρεάζει τις αποφάσεις, ενώ είπε ότι ο κ. Λιβάνιος εξέφρασε «θεωρητικές απόψεις» και ήταν σφάλμα του δικηγόρου των εργαζομένων (Χ. Νικολουτσόπουλος), που του ζήτησε να εκφέρει κρίση σε υποθετικό ερώτημα.


Το λάθος


Στη συνέχεια, πάντως, ο σύμβουλος της παράταξης Καμίνη Γ. Αναγνωστόπουλος χαρακτήρισε λάθος να κινείται ο δήμος ποινικά κατά των εργαζομένων. Οταν δε η Ανοιχτή Πόλη ζήτησε να ψηφιστεί πρόταση για να συναινεί ο δήμος στα δικαστικά αιτήματα των εργαζομένων, ο δήμαρχος αρνήθηκε να τεθεί καν σε ψηφοφορία. Οταν τελικά έγινε ψηφοφορία, η θέση του δημάρχου πέρασε οριακά, καθώς απουσίαζαν από την αίθουσα σύμβουλοι της πλειοψηφίας.


Ολόκληρη η εβδομάδα θα έχει πάντως δικαστικές εξελίξεις. Το Πρωτοδικείο χθες αποφάσισε παραμονή στην εργασία για 200 συμβασιούχους, ενώ η συζήτηση των αιτήσεων για προσωρινή διαταγή των υπόλοιπων περίπου 250 συμβασιούχων αναβλήθηκε για τις 19 Σεπτεμβρίου (απουσίαζαν μάρτυρες).


Επίσης, την Τετάρτη εξετάζονται αντίστοιχες αιτήσεις περίπου 300 διοικητικών υπαλλήλων. Από πλευράς δήμου δεν είχαν εκδηλωθεί έως αργά το βράδυ κινήσεις για «σπάσιμο» της κατάληψης, ώστε να γίνει κανονικά η αποκομιδή των απορριμμάτων.
Των Α. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΑΝΤ. ΞΥΝΟΥ
 -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
13-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: