Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΔΙΑΡΡΟΗ ΝΕΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ «ΤΙΤΑΝ»


Μυστηριώδες νέφος στην περιοχή της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν» έχει προβληματίσει τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης. Ανησυχία εκφράζει ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος, που τις τελευταίες μέρες έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών από περιοίκους.
Για «μεμονωμένο περιστατικό» κάνει λόγο ο διευθυντής του εργοστασίου.



Φωτογραφίες στάλθηκαν στην «Ε» από αναγνώστες που αναφέρουν ότι «δυστυχώς αυτό το φαινόμενο είναι διαρκές τους τελευταίους δύο μήνες». Υποστηρίζουν ότι οι εικόνες τραβήχτηκαν δύο διαφορετικές ημέρες και καταγγέλλουν πως «υπάρχουν πολύ συχνά διαρροές από το εργοστάσιο». Κάποιοι περίοικοι διαμαρτύρονται ότι «ο κρατικός μηχανισμός κοιμάται», ενώ από την «Τιτάν» εμμένουν σε μεμονωμένο περιστατικό που συνέβη για ελάχιστα λεπτά το βράδυ του Σαββάτου.


«Το κακό γίνεται ήδη χωρίς επιστροφή», λένε όμως, οι κάτοικοι της περιοχής, που ανησυχούν για τις συνέπειες από το νέφος, «κι ευτυχώς ή δυστυχώς υπάρχουν μεγάλα αέρια ρεύματα τα οποία μεταφέρουν εύκολα τη σκόνη μέχρι το δημαρχείο της Σταυρούπολης και το στρατόπεδο Καρατάσου».


Προειδοποιούν μάλιστα ότι θα ζητήσουν να μην εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι της «Τιτάν» από το δημοτικό συμβούλιο του καλλικρατικού Δήμου Παύλου Μελά, «γιατί μάλλον κάτι αποκρύπτουν...».


Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος, που έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών από πολίτες της ευρύτερης περιοχής, ήδη κινείται για διερεύνηση του προβλήματος. «Δεν είναι ιδεοληψίες κάποιων μεμονωμένων ατόμων. Μ' έπιασαν σοβαροί άνθρωποι που τους γνωρίζω και διαμαρτυρήθηκαν για νέφος και σκόνη. Υποπτεύονται ότι κάτι άλλο, εκτός από τα υλικά που προβλέπονται, καίγεται στο εργοστάσιο. Εχω κανονίσει συνάντηση με φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις για να δούμε τι θα κάνουμε», εξηγεί.


«Δεν υπάρχει ρύπανση σε μόνιμη βάση. Πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο», απάντησε σε σχετική ερώτηση της «Ε» ο διευθυντής της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν» στη Θεσσαλονίκης Γιάννης Μοναχός. Οπως υποστήριξε «δεν ήταν ακριβώς βλάβη, αλλά μια μεμονωμένη δυσλειτουργία, γύρω στις 9 το βράδυ, ας πούμε όπως όταν σ' ένα αυτοκίνητο μπουκώνει ένα καρμπιρατέρ», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Κλείσαμε τα μηχανήματα, τα ξαναβάλαμε μπροστά στη συνέχεια και το φαινόμενο εξαλείφθηκε χωρίς καν να χρειαστεί κάποια επισκευή».


Το εργοστάσιο «Τιτάν» στη Θεσσαλονίκη απέκτησε νέα γραμμή παραγωγής το 2003 και, σύμφωνα με το διευθυντή του, διαθέτει τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές στην Ευρώπη κι όλα τα προβλεπόμενα φίλτρα για να μη ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα.
Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
28-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: