Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2011

ΝΕΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ:ΝΕΡΟ ΜΕ ΧΡΩΜΙΟ ΣΤΟ ΑΡΜΕΝΙΟ, ΠΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΥΔΡΟΦΟΡΕΣ


Ακόμη ένα χωριό του θεσσαλικού κάμπου αναγκάζεται να πιει νερό από υδροφόρες. Αυτή τη φορά δεν είναι τα νιτρικά, αλλά το χρώμιο που έχει καταστήσει ακατάλληλο προς πόση το νερό, από το οποίο υδρεύεται το Αρμένιο του Δήμου Κιλελέρ.
Και οι δύο γεωτρήσεις, από τις οποίες πίνουν οι περίπου 1.000 κάτοικοι του χωριού, βρέθηκαν με αυξημένες τιμές, με αποτέλεσμα, από την περασμένη Κυριακή ο δήμος να καλέσει τους δημότες να μην πίνουν από τις βρύσες, στέλνοντας πλέον τις υδροφόρες για να ξεδιψάσουν.



Στη μια γεώτρηση ανιχνεύτηκε χρώμιο με τιμή 86,2 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (με όριο τα 50 mg/l), ενώ στη δεύτερη η τιμή είναι περίπου στο όριο ασφαλείας.


Ο δήμος αποφάσισε να διενεργήσει και νέες μετρήσεις για να διακριβωθεί αν οι υψηλές τιμές επιμένουν ή πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο. Μέχρι να συμβεί όμως αυτό, διακόπηκε η παροχή νερού από τη μία γεώτρηση, ενώ από τη δεύτερη επιτρέπεται αλλά όχι για μαγείρεμα και πόση. Και γι' αυτό υδροφόρες του δήμου θα βρίσκονται στο χωριό για να διαθέτουν καθαρό νερό.


Δεν είναι γνωστό ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στην αύξηση των βαρέων μετάλλων στο νερό του Αρμενίου, καθώς η ύπαρξη του εξασθενούς χρωμίου μπορεί να οφείλεται είτε σε ανθρωπογενείς παράγοντες (όπως η βιομηχανική ρύπανση), είτε σε γεωλογικά αίτια που έχουν να κάνουν με την περιεκτικότητα των πετρωμάτων σε χρώμιο.


Τέλος, δεν είναι η μοναδική περίπτωση όπου χωριά του θεσσαλικού κάμπου αντιμετωπίζουν προβλήματα με το πόσιμο νερό, είτε πρόκειται για αυξημένα νιτρικά λόγω της υπεράντλησης (κλασικό είναι το παράδειγμα του Ζαππείου του ίδιου δήμου) είτε άλλες ουσίες, όπως το αρσενικό (περίπτωση Αγιόκαμπου του Δήμου Αγιάς).


Δ. ΧΑΤΖ.-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
28-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: