Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2011

ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΟΝ «ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ»


Θύελλα αντιδράσεων από ναυτικούς και πλοιοκτήτες προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στους οργανισμούς του Δημοσίου που πρόκειται να συγχωνευθούν και τον «Ειδικό Λογαριασμό Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών» (ΕΛΟΕΝ), ο οποίος δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους και χορηγεί οικογενειακά επιδόματα στους εν ενεργεία ναυτικούς που έχουν ανήλικα παιδιά.
Πλοιοκτήτες και ναυτικοί προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάργηση του ΕΛΟΕΝ, ενώ και οι δύο πλευρές τονίζουν ότι έχει αυτοτελή δικό του προϋπολογισμό και οι πόροι του προέρχονται αποκλειστικά και μόνον από εισφορές πλοιοκτητών σε ποσοστό 2% και ναυτικών σε ποσοστό 1% επί των εκάστοτε καταβαλλόμενων αποδοχών τους.



Να σημειωθεί ότι ο ΕΛΟΕΝ ιδρύθηκε το 1980, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και υπάγεται στον έλεγχο και στην εποπτεία του υπουργείου στο οποίο ανήκει η ναυτιλία. Αυτή την εποχή... η ναυτιλία ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η λειτουργία του όμως ανήκει στην Εστία Ναυτικών, που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.


Οι αντιδράσεις και ο θόρυβος προκλήθηκαν μετά την πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου να συμπεριλάβει τον ΕΛΟΕΝ στη λίστα με τους 389 οργανισμούς του Δημοσίου που μπήκαν στο στόχαστρο για «εξορθολογισμό των δαπανών» τους.


Μετά από αυτές τις εξελίξεις συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΕΛΟΕΝ και όπως είπε στην «Ε» η πρόεδρός του, Θ. Βλασσοπούλου, ομόφωνα εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο συγχώνευσης του ΕΛΟΕΝ.


Σύμφωνα με την κ. Βλασσοπούλου, στην ίδια δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για συγχώνευση ή κατάργηση του ΕΛΟΕΝ, ζητήθηκαν όμως από την κυβέρνηση οικονομικά στοιχεία, πόσα άτομα απασχολεί, πόσοι ναυτικοί λαμβάνουν το επίδομα κ.ά.


Η πρόεδρος του ΕΛΟΕΝ ξεκαθάρισε πάντως ότι ο φορέας αυτός λειτουργεί με ίδιους πόρους, από τις εισφορές των πλοιοκτητών και των ναυτικών, δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και στο ταμείο του υπάρχει ένα πολύ καλό αποθεματικό.


Θέση στο θέμα που έχει προκύψει πήρε χθες και η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ), η οποία με ανακοίνωσή της, που φέρει το χαρακτηριστικό τίτλο «Ληστεία στον ΕΛΟΕΝ;», χαρακτηρίζει «ολοκληρωτικά παράνομη» την οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης περί κατάργησης του ΕΛΟΕΝ και περαιτέρω δήμευσης των χρημάτων του.


Ο ΕΛΟΕΝ ιδρύθηκε το 1980 με το άρθρο 25 του Ν.1085/80, με σκοπό τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων στους ναυτικούς που είναι εφοδιασμένοι με ναυτικό φυλλάδιο, ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ, ενώ με το Π.Δ. 213/83 η λειτουργία του ανατέθηκε στην Εστία Ναυτικών, όπου δημιουργήθηκε «ίδιος και αυτοτελής κλάδος».
Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
papastat@enet.gr.-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
28-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: