Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13, 2011

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΠΛΑΚΑΤ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ, ΕΣΤΗΣΑΝ ΦΩΤΟΤΥΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ…ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΟΣ ΚΑΒΑΛΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ…


Διά της... αλληλεγγύης, τα βιβλία στα παιδιά! Εν μέσω διαμαρτυριών και με την αναμενόμενη έλλειψη σε σχολικά βιβλία, ξεκίνησε η σχολική χρονιά στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί ήταν αυτοί που επέστρεψαν τα περσινά για τους μικρότερους συμμαθητές τους.
Στην Καλαμαριά στήθηκε φωτοτυπικό κέντρο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Στο δημοτικό του Μελισσοχωρίου γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να μην κάνουν αγιασμό, χαρακτηρίζοντας το κτίριο «ερείπιο». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τον αγιασμό του 1ου Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Πυλαίας, όπου παραβρέθηκε, επιτέθηκε στην υπουργό Παιδείας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.



«Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου έχει καταφέρει να γκρεμίσει, να ισοπεδώσει μέσα σε δύο χρόνια όσα με αγώνες και θυσίες έχουμε κερδίσει στο χώρο της εκπαίδευσης. Μας γυρίζουν πίσω πάρα πολλές δεκαετίες, στα χρόνια τα μεταπολεμικά, όπου οι μαθητές δεν είχαν βιβλία και έπαιρναν σημειώσεις, όπου τα σχολειά μας δεν είχαν δασκάλους και καθηγητές, όπου στοιβάζονταν πάνω από 30 ανά σχολική τάξη. Η κ. Διαμαντοπούλου αν είχε τη στοιχειώδη ευθιξία μπροστά σ' αυτό το μπάχαλο με τα βιβλία, θα έπρεπε ήδη να έχει υποβάλει την παραίτησή της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


«Μπαγκλαντές», χαρακτήρισε το δημοτικό διαμέρισμα Χορτιάτη, όσον αφορά τις σχολικές υποδομές, ο δήμαρχος του καλλικρατικού πλέον Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγ. Καϊτετζίδης, αποδίδοντας στην ουσία με μια λέξη την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια εκεί όσον αφορά τη σχολική στέγη. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση, στη διάρκεια του αγιασμού, «όσα παιδιά έχουν περσινά βιβλία να τα φέρουν για τους μικρότερους».


Στο Δήμο Καλαμαριάς στήθηκε φωτοτυπική μονάδα μεγάλης εμβέλειας, σε μια προσπάθεια να δοθεί λύση στο πρόβλημα έλλειψης βιβλίων, με απόφαση του δημάρχου Θ. Μπακογλίδη.


«Το πρόβλημα ήταν μεγάλο, όπως μας πληροφόρησαν οι διευθυντές των σχολείων, και έπρεπε να προχωρήσουμε σε μια δραστική λύση. Ετσι, από το περασμένο Σάββατο εκτυπώνουμε συνέχεια βιβλία από dvd και φωτοτυπίες που μας φέρνουν με την απαιτούμενη σχολική ύλη», δήλωσε.


Στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι γονείς πραγματοποίησαν διαμαρτυρία με πλακάτ κατά τη διάρκεια του αγιασμού, για την έλλειψη βιβλίων.


Στην Καβάλα


Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Καβάλας δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τα βιβλία, καθώς από το 1997 λειτουργεί στον νομό αποθήκη βιβλίων, με επιστροφές βιβλίων από μαθητές που δεν τα χρειάζονται. Ο καθηγητής υπεύθυνος της αποθήκης Γρ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι το απόθεμα που δημιούργησαν αποδεικνύεται σωτήριο τώρα που υπάρχει έλλειψη βιβλίων. Η αποθήκη βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Καπνεμπορικών Επιχειρήσεων και οι καθηγητές κάνουν έκκληση να μην παρκάρουν οι περίοικοι στην είσοδο και να διευκολύνουν τα φορτηγά στις φορτοεκφορτώσεις.


* Με 40% των σχολείων να λειτουργούν σε πρωινό και βραδινό κύκλο, βασίλισσα της διπλοβάρδιας παραμένει και φέτος η περιοχή της Πολίχνης.


* Ενα άλλο φαινόμενο ωστόσο, είναι η αυξομείωση στον αριθμό των μαθητών ανά περιοχή. Στο 16ο και στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, οι μαθητές αυξήθηκαν κατά 70, με την είσοδο παιδιών από ιδιωτικά σχολεία, λόγω διδάκτρων. Αντιθέτως, στο 2ο Δημοτικό Πανοράματος, μειώθηκαν από 460 σε 430, ενώ στο Γυμνάσιο Πυλαίας περίσσεψαν... έξι αίθουσες!


* Χθες το πρωί, οι σύλλογοι εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σήμερα με τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) από την Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου.


* Πρόβλημα υπάρχει και πάλι με τη μεταφορά μαθητών απομακρυσμένων περιοχών, καθώς οι λεωφορειούχοι δεν ξεκινούν τα σχολικά δρομολόγια εάν δεν πληρωθούν τα δεδουλευμένα, που ανέρχονται σε 4 εκατομμύρια ευρώ για τον Νομό Θεσσαλονίκης.
Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
13-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: