Δευτέρα, Οκτωβρίου 10, 2011

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 23 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΟΠΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΥ


Νέα αιματηρή ανάφλεξη των θρησκευτικών εντάσεων χθες στην Αίγυπτο, με συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και στρατιωτών, οι οποίες άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 23 νεκρούς.Χιλιάδες κόπτες χριστιανοί πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο Κάιρο καταγγέλλοντας άλλη μια επίθεση εναντίον χριστιανικής εκκλησίας την περασμένη εβδομάδα στην επαρχία Ασουάν. Αίτημά τους ήταν η απομάκρυνση του κυβερνήτη της επαρχίας και η ανοικοδόμηση του ναού. Τα βίαια επεισόδια ξεκίνησαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, λίγο μετά την άφιξή τους μπροστά στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.



Τραμπούκοι - σφαίρες


Αν και η τηλεόραση έδειξε διαδηλωτές να πετούν πέτρες και μολότοφ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και τους στρατιώτες να πυροβολούν στον αέρα, τουλάχιστον δύο ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι είχε προηγηθεί επίθεση εναντίον των χριστιανών, είτε από τραμπούκους με πολιτικά (κατά το Ασ. Πρες) είτε από ντόπιους που άρχισαν να τους πετούν πέτρες από τα μπαλκόνια τους (κατά το Αλ Τζαζίρα).


Επεισόδια στην Ταχρίρ


Το βέβαιο είναι ότι η κατάσταση γρήγορα εκτραχύνθηκε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 άνθρωποι (διαδηλωτές και στρατιώτες) και να τραυματιστούν πάνω από 150. Τα επεισόδια εξαπλώθηκαν στη γειτονική πλατεία Ταχρίρ, φέρνοντας για άλλη μια φορά το χάος στο κέντρο της πρωτεύουσας.


Η κοπτική μειονότητα, που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου, καταγγέλλει συχνές διακρίσεις εναντίον της σε μια κοινωνία ευρείας μουσουλμανικής πλειονότητας.


Το τελευταίο διάστημα, και εν μέσω της γενικότερης αβεβαιότητας που δημιουργεί η διαδικασία της πολιτικής μετάβασης, παρατηρείται αναζωπύρωση των θρησκευτικών εντάσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.


(Πηγές: Ασ. Πρες - Γαλλικό - Ρόιτερ - Αλ Τζαζίρα)
Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
10-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: