Δευτέρα, Οκτωβρίου 10, 2011

ΦΡΕΝΟ 9% ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΙΔΙΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, 6% ΣΤΟ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ


Μειωμένη κατά 8,5%-9% στο γίδινο και κατά 2% στο πρόβειο είναι φέτος η παραγωγή γάλακτος, ενώ μειωμένη κατά 6% αναμένεται να είναι η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.
Στοιχεία για τη μείωση της παραγωγής γάλακτος παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του χθεσινού συνεδρίου για την Κτηνοτροφία στην Πελοπόννησο, που διοργανώθηκε στη Σπάρτη, από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Βόρειας Λακωνίας.



Στην Ελλάδα κυριαρχούν το καραγκούνικο, το πρόβατο Λέσβου και το φριζάρτα, που είναι τεχνητή φυλή, το οποίο προέκυψε από τη διασταύρωση της ελληνικής φυλής Αρτας με το πρόβατο Φρισλανδίας αλλά θεωρείται πλέον ελληνικό διότι υπάρχει τα τελευταία 25 χρόνια. Το φριζάρτα έχει τη μεγαλύτερη απόδοση σε γάλα, το καραγκούνικο είναι πιο ανθεκτικό για ξηροθερμικά κλίματα ενώ πρόβατο αντοχής σε δύσκολες συνθήκες είναι της φυλής Λέσβου. Χαμηλής παραγωγικότητας αλλά ανθεκτική θεωρείται η εντόπια ελληνική γίδα, ενώ υπάρχει και η γίδα Σκοπέλου, που είναι πολύ πιο παραγωγική, αλλά είναι από τις απειλούμενες από αριθμητικής πλευράς.


Το 2010 η παραγωγή πρόβειου γάλακτος ήταν 552.000 τόνοι ενώ φέτος μέχρι στιγμής είναι μόλις 382.000 τόνοι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ. Το 2010 είχαμε παραγωγή 152.000 τόνων γίδινου γάλακτος ενώ φέτος μέχρι τώρα είναι μόλις 101.000 τόνους, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Υπολογίζεται ότι υπάρχει μείωση της παραγωγής και στο αγελαδινό γάλα, ενώ έχουμε μεγάλη αύξηση στην εισαγωγή αγελάδων από το εξωτερικό.


«Η ελληνική κτηνοτροφία δεν είναι οργανωμένη. Είναι ανύπαρκτη ή στοιχειώδης η οργάνωσή της ενώ στο εξωτερικό οι παραγωγοί έχουν ισχυρές οργανώσεις, διατηρούν γενεαλογικά βιβλία των εκτρεφόμενων φυλών ενώ υπάρχει και ισχυρή τεχνική στήριξη από γεωτεχνικούς», μας ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΟΓΑΚ, Ανδρέας-Ιωσήφ Γεωργούδης.


Οπως ειπώθηκε στο συνέδριο, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, αφού αρκετές εταιρείες κάνουν και 6 μήνες να τους πληρώσουν για το γάλα, που τους παρέδωσαν.


* Δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου θα χορηγηθούν σε χοιροτρόφους για ν' αντεπεξέλθουν στη δραματική άνοδο των ζωοτροφών. Ανά δικαιούχο δεν θα υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ και θα προσδιορίζονται προς 300 ευρώ ανά χοιρομητέρα. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλ. Σαχινίδη, το σύνολο των χορηγούμενων δανείων δεν θα ξεπερνά τα 30.000.000 ευρώ (ΦΕΚ 2217/Β/4-10-2011).
Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
annio@enet.gr
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
10-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: